În atenția turiștilor în șlapi! Majoritatea cabanelor montane sunt închise, iar stație de ambulanță nu există!

În ultimii ani, asistăm la un aflux în crestere al turiștilor ce vizitează Platoul Bucegi, datorat și asfaltarii DJ 713-Dichiu, ce înlesnește accesul în zonă.

Din păcate, în afara de cabanele din Valea Ialomiței, Bolboci, Padina si Hotelul Peștera, iar mai aproape de Platou, Complexul Sportiv National Piatra Arsă, nu exista cazare. Emblematicele cabane Babele si Caraiman sunt închise pentru cazare, ultima după decesul cabanierului, acum câteva luni.

Astfel, după un traseu cu o durata de 5 ore, din Bușteni sau 2 ore din Peștera, turistul ce vizitează Platoul este nevoit să coboare, din cauza cabanelor închise. Cabana Babele, construită acum 80 de ani de împătimiți ai muntelui, acum, este redusă doar la servicii de alimentație publică, clădirea degradându-se constant in lipsa investițiilor.

Cabana Babele

Cabana Caraiman, este închisă total, pe usa tronănd un lacăt mare. Moartea cabanierului, răpus de un atac de cord acum cateva luni, a dus la închiderea uneia din cabanele iconice ale Platoului Bucegi, cabana de pe terasa careia se admira cel mai frumos peisaj din zona, abruptul Caraiman.

Cabana Caraiman

Din Platoul Bucegi, unul din trasee duce la Cabana Omu, aflata pe cel mai înalt vârf al Bucegilor, la altitudinea de 2505 m, oferă cazare, 30 de locuri pe priciuri și de multe ori în sala de mese, pe jos. La care se adaugă o atitudine “prietenoasă” a cabanierului, ce a pus lacăt pe wc-ul refugiului, turiștii fiind nevoiți să îți facă nevoile în natură.

Cabana Omu

La toate acestea se adauga si cabanele marginase Platoului, Cabanele Miorița și Cuibu Dorului.
Un exemplu de admirat a fost actiunea Asociatiei “Om pe Munte”, ce cu ajutorul a zeci de voluntari a igienizat Cabana Leaota, o alta emblemă a Bucegilor, părăsită de proprietari și ajunsă într-o stare avansată de degradare.

Cabana Leaota

La toate acestea se adăuga lipsa unei Stații de Ambulanță cu medic, în toata zona Platoului Bucegi.
Astfel, primul ajutor acordat de Salvamont, până la venirea unei ambulanțe din orasul Fieni sau Sinaia, drum ce durează chiar și mai mult de 2 ore în condiții de vara, iarna putând dura zile, rămâne singurul posibil în caz de pericol!

Dacă adăugăm și inconștiența unor turiști, ce urca în munte fără cea mai mica pregătire în materie de echipament, ce urca la Omu sau pe Jepi cu teniși sau chiar papuci de plajă, este reteța completa pentru un accident sau chiar deces.

Tragem un semnal de alarmă autorităților, pentru a reglementa reintrarea în regimul turistic normal al acestor cabane, dar și turiștilor, ce ar trebui să se informeze despre condițiile meteo din Platoul Bucegi, despre ce echipament să poarte și mai ales să nu uite că muntele poate poate avea 4 anotimpuri într-o singură zi și nu iartă!

A consemnat Cristin Petre

Foto Cristin Petre


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro