ortooxacell kiss2022.gif Flax

De Ziua Veteranilor, liberalii târgovișteni în vizită la unul din eliberatorii Bucureștiului

Din anul 2007,  prin hotărâre de guvern, 29 aprilie a fost declarată  Ziua veteranilor de război  în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Liberalii târgovișteni au marcat Ziua Veteranilor alături de colonelul în rezervă Nicolae Bîrdeș, unul dintre participanții la luptele pentru București, din august 1944.

Azi, de Ziua Veteranilor, l-am vizitat pe unul dintre ultimii veterani târgovișteni ai celui de-al doilea război mondial – colonelul în rezervă Nicolae Bîrdeș.  Domnul colonel are 90 de ani și a participat la luptele de la Băneasa din august 1944. Ne-a primit cu căldură și a depănat cu noi amintiri din vremurile de demult, a scris Ciprian Prisăcaru pe pagina sa de facebook. 

Bătălia pentru Bucureşti a avut loc în 24 – 27 august 1944, între trupele române şi cele germane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în vederea obţinerii controlului asupra capitalei, după actul de la 23 august 1944. 04Celor 8 000 de soldaţi germani, şeful Comandamentului Militar al Capitalei, general Iosif Teodorescu, i-a opus două corpuri de armată, conduse de generalii Constantin Constantin şi Gheorghe Rozin, în sprijinul cărora şeful Marelui Stat Major, generalul Gheorghe Mihail, a trimis Divizia 9 infanterie, cantonată în Dobrogea, şi alte unităţi din vestul Munteniei. Reacţia trupelor germane a constat în lansarea unor bombardamente asupra Bucureştiului. Timp de trei zile capitala a fost supusă unui atac intens, ziua de 26 august fiind cea mai tragică până în momentul în care trupele române reuşesc să ocupe aerodromurile, imobilizând aviaţia germană. Acţiunea românilor este susţinută şi de atacul aviaţiei americane care lansează noi raiduri.
Victime-in-Cartierul-Tei-1944-4-AprilieDupă actul de la 23 august 1944 trupele române au lichidat punctele de rezistenţă germane din interiorul Capitalei. Lupte grele s-au desfăşurat pe Splaiul Independenţei (unde era Misiunea Militară Germană pentru Armata Aerului), la Şcoala Superioară de Război (unde se afla Misiunea Militară Germană pentru Armata de Uscat), în Rahova, Cotroceni, precum şi în zona de nord, în Băneasa, Pipera şi Otopeni. Forţele germane se retrag, în noaptea de 27/28 august 1944, dar sunt capturate, a doua zi, de trupele Armatei 4, la Gherghiţa (25 km de Ploieşti). Victoria armatei române a permis ca, la 30 august, când trupele sovietice ajung în Bucureşti, acesta să fie complet eliberat de trupele germane.

fundatia-carol-4-04-44-biblioteca-centrala-universitara

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media