#DAMBOVITA100: Bălării, “omagiul” CJD pentru monumentul aviatorului Gheorghe Negel

În anul centenarului, despre un monument uitat și abandonat, care se află începând din 2013 în administrarea Consiliului Județean Dâmbovița! Monumentul aviatorului Gheorghe Negel, se află în spatele cartierului C.F.R. din Târgoviște, în plin câmp, fiind străjuit de o vegetație bogată și înconjurat de biute pentru artilerie, nu departe de terenul fostului hipodrom al Școlii de Cavalerie din Târgoviște. Deși este mascat, se distinge totuși înscrisul placat pe monument: ” În acest loc a murit din aviație la 28 IX 1913 Sublocotenent Negel Gheorghe căzând cu aeroplanul când își îndeplinea conștiincios datoria. Onoare lui.

Gheorghe Negel s-a născut la 2 iunie 1888 în București și a urmat cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște. După înălțarea la gradul de sublocotenent la 1 iulie 1911, Gheorghe Negel a fost repartizat la Regimentul 4 Cavalerie . De aici, în anul 1913 a intrat alături de alți 28 ofițeri, plutonieri și soldați la Școala de Pilotaj de la Cotroceni, unde se afla și hangarul cu aeroplanul lui Aurel Vlaicu. În scurt timp, între cei doi s-a legat o prietenie sinceră ce avea să se termine tragic, atât Aurel Vlaicu cât și Gheorghe Negel sfârșind într-un mod asemănător la scurtă distanță de timp.

Despre cele câteva luni petrecute la Cotroceni alături de Aurel Vlaicu, aflăm din lucrarea lui Victor Ion Popa, intitulată ” Maistorașul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu”, în care este prezentat fabulos portretul lui Negel: “Îl chema Negel, un zvânturat de băețan șui, chipeș sub tunica lui de cavalerist, tânărul sublocotenent nu avea nimic în el din mica înfumurare nevinovată cu care îndeobște, își răsplămădește nou venitul. Sublocotenentul Gheorghe Negel era tot liceanul deșucheat dintr’a șasea, tot zvârluga care juca oina cu haimanalele Iașiului, tot flăcăiandrul care știa să cumpănească bine câtă necuvință anume se cade să stropească peste eleganță și curtenie, că s-o facă mai elegantă și mai curtenitoare. Avea cum se zice, boieria în sânge, dar o boierie luminoasă de om și de tânăr, eroismul și cumințenia , deșteptăciunea de diavol și neprihănirea de copil“. Foarte probabil că Aurel Vlaicu i-ar fi acordat brevetul de pilot, dar soarta a făcut ca el să se prăbușească lângă Câmpina la 13 septembrie 1913. Totuși, Gheorghe Negel reușește să obțină brevetul de pilot la 25 septembrie 1913 (brevetul nr. 14). Dornic de aventură, la numai patru zile după obținerea brevetului , Negel s-a suit în carlingă și a pornit spre Târgoviște cu scopul de a face o demonstrație deasupra Școlii de Cavalerie din Târgoviște, spre a fi admirat de camarazii săi.
Astfel, la data de 11 octombrie 1913 (28 septembrie după calendarul vechi), Gheorghe Negel a decolat la bordul avionului său Farman de la Aeroportul Cotroceni spre Târgoviște, fiind însoțit de mecanicul Nichita Pasev. Însă, în urma unei manevre executate greșit, avionul s-a prăbușit, spre surprinderea tuturor celor prezenți pe terenul hipodromului din spatele Școlii de Cavalerie din Târgoviște. În urma impactului cu solul, mecanicul Nichita Pasev a suferit doar răni minore, iar în schimb, aripile tânărului sublocotenent Gheorghe Negel au fost frânte pentru totdeauna. De remarcat este faptul că, după înmormântarea lui Aurel Vlaicu ce avuses loc cu mai puțin de o lună mai devreme, Gheorghe Negel își exprimase dorința ca la momentul potrivit să fie ingropat în Cimitirul Bellu din București alături de Aurel Vlaicu, lucru ce s-a și întâmplat ulterior.

 

Profesor Doctor Cornel Mărculescu


Valeriana heidelbergcement

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro