Dâmbovița, tărâmul șpăgii electorale tradiționale

Preluare pe surse.ro
Judeţul Dâmbovița continuă să rămână unul tradițional si conservator, cel puţin din punct de vedere al șpăgilor care sunt date. Dacă în alte zone ale tării vorbim de conturi în alte state, de rețele infracționale, în Dâmbovița nici nu se pune problema de așa ceva.
Imediat după alegerile din 2012 aflam că deputatul Ion Stan de la PSD este cercetat pentru mită în campania electorală. Mita nu consta în altceva decât bani pentru combustibil pentru mașinile de campanie, precum și pentru achiziționarea de produse alimentare ce urmau să fie împărțite în perioada campaniei parlamentare. Același Ion Stan a mai primit și în perioada mai-noiembrie 2009, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei, aici incluzând găleți, sacoșe, etc.
În rechizitoriul DNA al lui Ion Stan se arăta că „inculpatul Stan Ion a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări, de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător. În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.
În perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, în baza unei pretinderi anterioare, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei. În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător”.
Mai mult, pentru ca imaginea să fie întregită, denunţătorul lui Stan a prezentat chitanţe din care rezultă că ar fi cumpărat, nimic altceva decât găleţi, care ar fi fost utilizate de Ion Stan în campaniile electorale din 2009.
La doi ani distanță, în același județ al țării aflăm că fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Popescu, este acuzat de DNA pentru luare de mită. Dacă în cazul Ion Stan vorbeam de produse specifice campaniei electorale, la Popescu avem de a face cu o mită de 70 de tone de pui. Putând fi pusă sub denumirea „pui grill pentru un vot”, mita pe care Popescu ar fi primit-o este pe cât de amuzantă pentru opinia publice, pe atât de gravă pentru acesta.
„Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăți comerciale cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetățenilor din județul Dâmbovița, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012”, se arată în documentele DNA.
Așadar, dacă PSD este cunoscut pentru partidul care dă un mic pentru un vot, Popescu a dus această strategie de campanie la un nou nivel: un copan pentru un vot.
În zilele noastre complexitatea dosarelor politicienilor care sunt acuzați de mită este una ieșită din comună, însă sunt și cazuri, precum Ion Stan sau Florin Popescu, în care tradiționalismul pur românesc a rămas încă viu. Dacă în unele cazuri de la DNA se vorbește de grupuri infracționale specializate, de conturi prin diferite țări, Stan și Popescu ne arată că unele lucruri pot fi făcute simplu și la obiect.
Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro