ortooxacell kiss2022.gif Flax

Cinci personalități cu numele Nicolae care au marcat istoria Târgoviștei

Nicolae Ceauşescu, Nicolae Iorga, Nicolae Bănulescu, Nicolae Grigorescu şi Neculae Alexandru Boriga sunt cinci personalităţi ale lumii administrative, culturale și științifice care au marcat trecutul, dar şi prezentul municipiului Târgoviște.

 

Nicolae Iorga (6 iunie 1871 Botoșani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic)

Marele istoric a iubit Târgoviştea pe care a vizitat-o ori de câte ori a avut prilejul. În 26 august 1920, când l-a însoțit pe regele Ferdinand I, cu prilejul readucerii capului lui Mihai Viteazul la Mănăstirea Dealu, când în numele Academiei Române, ţine un emoţionant discurs.  În octombrie 1927, împreună cu cursanți ai Universității Populare de la Vălenii de Munte,  la Curtea Domnească‚ evocă trecutul istoric al Târgoviștei. Studiile sale despre Târgovişte au fost un adevărat reper pentru tinerii cercetători şi au clarificat aspecte controversate din istoria oraşului.
Nicolae Ceaușescu (26.01.1918, Scornicești, Olt-25.XII.1989, Târgoviște).

Nicolae Ceaușescu a fost șeful de stat care a influențat cel mai mult dezvoltarea orașului Târgoviște. În urma primei sale vizite aici (11 mai 1967), sunt inaugurate Complexul Muzeal de la Curtea Domnească și Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi românești-instituțiile de cultură cele mai vizitate din oraș de către turiști până în ziua de azi. Alte două vizite la Târgoviște vor fi inițiate alături de importanți șefi de stat: Charles de Gaulle, președintele Republicii Franceze (1968) și Todor Jivkov, președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Bulgare (1982). Vizita lui Ceaușescu din 22 iulie 1969 constituie momentul decisiv în transformarea orașului în centru industrial. În anul următor încep lucrările de construcție la Întreprinderea de Strungari SARO, Întreprinderea de Becuri și surse de iluminat Romlux (ambele intrând în funcțiune în 1972) și la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS). Echipate cu tehnică modernă și înghițind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviștei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie națională, considerate capabile că concureze cu giganții occidentali la nivelul calității produselor. Combinatul de Oțeluri speciale a fost inaugurat de Ceaușescu la 14 decembrie 1973, devenind principala unitate economică a orașului și unul din cele 10 astfel de combinate existente în lume. Edificarea platformei industriale va forța dezvoltarea rapidă a localității pe toate planurile. Din punct de vedere demografic, ea va însemna o triplare a numărului locuitorilor față de perioada anterioară regimului Ceaușescu, în 1989 fiind înregistrați peste 100.000 de locuitori. După devastatorul cutremur din 4 martie 1977, Târgoviștea, puțin afectată și considerată de către specialiști ca protejată prin poziția ei, intră din nou în vizorul lui Ceaușescu. Cu ocazia vizitei din 24 septembrie 1986, el anunța că orașul va deveni a doua capitală și că se vor lua măsuri pentru demararea lucrărilor necesare.
În 1989, în timpul revoluţiei din decembrie, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost executaţi la Târgovişte, în unitate militară din zona Gării.

i

Nicolae Bănulescu (1910-1970)

A fost delegat ca primar între 19 noiembrie 1948-20 mai 1949. Fost membru al Partidului Social Democrat Român s-a alăturat grupării care a fuzionat cu PCR, dar nu s-a putut acomoda „timpurilor noi”, în care era oprimată orice formă de opoziție, de lansare a unor acuzații imaginare de către securitatea poporului recent înființată. Conștient că era necesară o cât mai bună propagandă prin care să se arate oamenilor muncii “realizările extraordinare înfăptuite”, puterea comunistă a început construcția Bibliotecii orășenești. Amplasamentul noului lăcaș de cultură s-a făcut ostentativ și sfidător, în parcul orașului, în locul unde altădată cânta muzica militară și pentru a lua vederea casei familiei Stematiu, a cărei fiică era căsătorită cu  generalul Constantin Sănătescu, fostul șef al Casei regale și prim-ministru al României. Scopul inițial al bibliotecii era de îndoctrinare a maselor, motiv pentru care s-a dispus înființarea unei comisii care să verifice și să epureze cărțile considerate periculoase.


Nicolae Grigorescu
 (1912, Pietroșița-1980)

Avocat, membru marcant al Mișcării Legionare, a  fost primar între 9 octombrie 1940-26 ianuarie 1941. În decembrie 1940, a primit vizita regelui Mihai și a generalului Ion Antonescu, pentru a participa la demonstrația militară unită a trupelor germane și române, care a avut loc în preajma Târgoviștei. Marele merit al primarului a fost acela că a refuzat să participe la rebeliunea din 21-23 ianuarie 1941.

Nicolae_Grigorescu_-_Car_cu_boi

Neculae Alexandru Boriga (2.XII.1944, Bezdead, Dâmbovița)

A fost prefect al județului Dâmbovița (1991-1993).
În urma activității desfășurate pe linia statisticii atletice cu ocazia Congresului ce a avut loc în august 1999, la Valencia (Spania) a devenit membru al Asociației Internaționale  a Statisticienilor de Atletism. În cei 60 de ani de când există organizația, doar 6 români au avut onoarea de a face parte din acest for internațional. La data de 22 iunie 2011 devine membru al Consiliului Științei Sporturilor din România.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media