Angajatorii obligaţi să dea ceaiuri fierbinţi şi echipament corespunzător, salariaţilor care muncesc afară

 

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea      de      ceai      fierbinte      în      cantitate      de      0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi asigurarea echipamentului individual de protecţie.

“Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale etc).” a precizat Marius Lixandru, director ITM Dâmboviţa. Inspectorii ITM vor verifica în judeţ respectarea acestor prevederi pentru ca salariaţii să nu-şi rişte sănătatea muncind în ger. Dâmboviţa este sub avertizare meteo de ger persistent în perioada 30 ianuarie – 3 februarie.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme angajatorii trebuia să ia următoarele măsuri:

–         asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

–         asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

–         trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 si 2.500 lei.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro