kiss2025a.jpg Euroguard InCaseEnergy 	oneminamed_nav.gif

Amintiri din comunism: Palatul de la Potlogi, inaugurat cu fasole și cârnați pe cartelă

Proiectul european de restaurare a Palatului brâncovenesc de la Potlogi a fost închis, astăzi, prin inaugurarea fastuoasă a obiectivului, la care au luat parte oameni politici, primari, angajați ai instituțiilor publice, localnici, dar și cetățeni din alte colțuri ale județului aduși de primari, unii chiar cu microbuzele școlare din localități.

Inaugurarea obiectivului turistic și cultural, unic în istoria dâmbovițeană, a fost însă, ca să fim eleganți, cel puțin neinspirat legată de … fasolea și cârnații, cu care a fost răsplătit publicul prezent, adus de peste tot.  Boierii de azi în Palat, iobagii de azi pe stadion, la fasole. Oamenii au primit cartele de culoare roșie, ca în vremurile în care mâncarea era porționată de stat. Fără cartelă nu puteai primi fasole și cârnați.

[youtube width=”600″ height=”400″ video_id=”GkDdcvBlxqM”]

O asemenea inaugurare merita să rămână de o înaltă ținută culturală, dar cel mai probabil, alegerile locale din 2016 au determinat hotărârea liderilor social democrați de a lega în conștiința alegătorului de condiție medie, amintirea lui Brâncoveanu de porția de fasole cu cârnați.

În urmă cu 300 de an, însă,  la Curtea lui Brâncove un călător italian era uimit de curcanul umplut cu mere sau cu castane, mâncare pe care nu o întâlnise nicăieri în drumurile sale. În  gospodăriile acelor vremuri se serveau la masă ciorbe de legume şi din carne de pasăre, de bovine şi ovine, apoi fripturi din carne de oaie, pastramă de capră, tocană din legume şi cu carne , tocăni cu sos, dar şi sarmale, pilaful şi plăcintele cu brânză şi carne, iar ca băuturi rachiul şi vinul. Nu lipseau nici dulciurile, ca halvaua, salepul, limonada. Bucătarii brâncoveni au lăsat și o  reţetă pentru prepararea şalăului sau bibanului: După ce vei griji peştile, pune-l în tingire, puindu-i untudelemn, apă, zeamă de lămae, sare, piper, scorţişoară, vişine uscate, ceapă tocată, erburi tocate, şi-l fiarbe. Vrând într-alt fel să-l faci, în loc de vişine pune-i agreş au graunţe de aguridă întregi, şi, când va fi aproape de fiert, pune-i erburi tocate; şi pentru ca să fie zeama can groscioară, pune-i migdale pisate au nuci. Despre fasole și cârnați nici nu putea fi vorba.

 

potlogi (1)_r potlogi (9)_r potlogi (15)_r potlogi (16)_r potlogi (17)_r potlogi (19)_r potlogi (20)_r

Distribuie:

6 comentarii la „Amintiri din comunism: Palatul de la Potlogi, inaugurat cu fasole și cârnați pe cartelă”

  1. Ionel TATA , pe langa ca esti un mare idiot , te si lauzi cu asta. Nu m-as mira sa aflu ca esti vreun profesoras de scoala comunala sau absolvent care crede ca stie istorie. Ba desteptule,atat in Romania cat si in late tari ISTORIA este mistificata pe motive de patrotissm, interese politice sau alte astfel de criterii . A incerca sa spui ceea ce nu se spune „oficial” nu este o stare de tembelism este o stare care ar trebui sa fie pentru toti romanii. Sa incerce sa inteleaga istoria nu sa preia de la niste „docti „ca tine numai ce scrie prin manual sau spune vreunul care crede ca le stie pe toate. Esti un cap si asa vei ramane Ionele TATA. Sunt satul de specialisti unici din astia ca tine care duc tara de rapa…

  2. Daca ieri s-a inaugurat tutuianistic, cu zeci de personalitati si VIP-uri, fasole si carnati pe cartele rosii, astazi, cei care doreau sa cunoasca ctitoria lui Brancoveanu, restaurata pe bani europeni, au fost intampinati de interdictia de vizitare…
    Proiect incheiat si…se astepta avizul de functionare?!?!

  3. Da galeata, unde-i galeata?? Hac, eu cu cine sa votez la anu’ daca n-am apucat un carnat?? Poate se sesizeaza cineva mai sus privind mita asta electorala primita pe carnetu’ rosu de comunist, pardon tutuianist…

  4. Mă dar tembel mai ești. Pentru tine istoria este o poveste pe care ai învățat-o prin gară, între două trenuri. Ai scris, să te afli și tu în treabă. Incultule…..

  5. Pentru comunisti. PSD-isti, Tutuieni si altii din dotarea Dambovitei: „Marele” Brancoveanu este un fost domnitor care a domnit 26 ani , perioada in care si-a sporit averea si a fost ucis tocmai datorita lacomiei sale. Acesta inainte de a fi domnitor a fost un fel de Sef De Jandarmi, Sef de politie, Sef de Cabinet si Sef de cancelarie de Guvern (in zilele noatre–- un adevarat politruc de care ne ferim noi acum).A venit la puterea otravindu-l pe Serban Cantacuzio adica unchiul sau (fratele lui masa) si i-a luat locul mituind Sultanul la Constantipol (Serban Cantacuzino este cel care a adus porumbul in Tara Romaneasca un produs mai bun calitativ valoric decat mei,orz,etc din acele vremuri. Deci omul chiar a imbunatatit viata taranului roman majoritar). Brancoveanu si-a platit postul cu foarte mult bir catre otomani (denumit „Printul Aurului” pentru bataia de joc cu care arunca avutia nationala in acele vremuri). Spre sfarsitul vietii lui a inceput sa le traga tepe si otomanilor determinandu-i pe acestia sa il decapiteze impreuna cu familia lui. Otomanii, in acele vremuri , nu faceau aceste lucruri decat daca erau adusi la limita disperarii. Sa nu credeti ca otomanii erau niste brute. Erau mai civilizati ca noi dar noi eram vasali si trebuia sa le platim taxa de protectie. Si acum , dragii PSD-ei habarnisti, sper ca ceea ce am spus sa va puna pe ganduri. Hai sictir…

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media