ortooxacell kiss2022.gif Flax

Alexandru Ioan Cuza, localitatea fantomă înfiinţată de dâmboviţeni în anii ’20

    În România există localități pustii, din care au mai rămas doar niște case în degradare, precum și localități fictive care în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau care au dispărut în urma unei inundații sau a unei alunecări de teren. Unele din aceste localități nu au nici o construcție, nu au căi de acces și pot fi localizate pe un teren viran doar în baza hărților istorice. Aproximativ 1% din numărul total de localități din România intră în categoria localităților fantomă.

     Una dintre acestea este satul Alexandru Ioan Cuza din judeţul Călăraşi. Acesta a fost înfiinţat în anul 1921, după reforma agrară din acelaşi an, prin colonizarea pe teritoriul acestei localităţi a unei populaţii  de mocani din judeţele Dâmboviţa şi Câmpulung Muscel. În perioada 1921-1927, satul a aparţinut comunei Fundeni-Frunzaneşti şi se numea Principele Nicolae. Din anul 1928, satul si-a schimbat denumirea în Alexandru Ioan Cuza, iar din punct de vedere administrativ aparţinea comunei FUNDULEA. În urma inundaţiilor din 1972, s-a început dezafectarea acestuia, care a durat până în 1978.

reforma agrara

      Satul nu a dispărut însă din acte, devenind o localitate fantomă. Conform informațiilor din cadrul Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. Localitatea nu are o vatră, gospodării sau rețea de acces, dar are încă cod poştal. În zonă se mai găsesc o serie de construcții lângă pădurea Rărești, respectiv o fermă mai mare și câteva depozite. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, satul Alexandru Ioan Cuza figurează cu 2281 de ovine, 107 caprine și 237 porci. Numărul de locuitori este însă zero conform recensământului  din populației din anul 2011. Cel mai probabil ferma figurează ca fiind o localitate, dar ea nu este locuită permanent, fiind o localitate fantomă.

      Tot în judeţul Călăraşi, Satul Boanca s-a înfiinţat imediat după împroprietărirea de la 1864, de către colonişti proveniţi din comunele Brezoaiele şi Slobozia Moara din judetul Dâmboviţa. Reforma agrară din 1864 a fost o măsură luată de guvernul Mihail Kogălniceanu sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, prin care ţăranii clăcaşi erau eliberaţi de obligaţiile faţă de boieri şi erau împroprietăriţi cu pământ.  În prezent, aceasta localitate nu mai există deoarece în 1962, ea a fost dezafectată pentru sporirea suprafeţelor agricole.

improprietarire

       Cea mai mare parte a populaţiei din satele Boanca, Alexandru Ioan Cuza, care au fost dezafectate, a rămas în continuare în localitatea FUNDULEA.

 cuza localitate fantoma1

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media