ACTUALITATEA DE ACASĂ – Ionuț CRISTACHE Iarăși despre DN 71…

Cu câteva săptămâni în urmă, scriam despre mizeriile politice din jurul DN 71, dus și întors, cu asfaltul mânjit de intențiile generoase ale noului guvern de coaliție. Mă așteptam la o reacție a șefului liberal județean, un domn de import, parașutat peste organizația de Dâmbovița, cu generoasele lui promisiuni pre-electorale. L-am văzut asigurându-ne că nu mâine, dar sigur poimâine drumul se face, dragi alegători! Sigur, așteptam în zadar, nu ne-a spus răspicat premierul cel energic că una e ce scrie în programul electoral și alta ceea ce se toarnă în compoziția gogoșilor din programul de guvernare?

Scriam că aici nu e vorba despre simpatii politice (nu le am…) sau despre alte urme de partizanat cu nuanțe galbene, roșii sau de alte culori. Constatam că subiectul DN 71 îi preocupă foarte puțin pe oamenii politici locali, deși este unul esențial pentru viața județului nostru. Sau nu? Citesc și acum despre „strâmbele” pe care și le servesc liberalii și usereplușii prin guvern, iar poziția noului ministru al transporturilor, cu privire al DN 71 pare o „umflare de gușă” în coaliția care tinde să devină tot mai fragilă.

Trebuie să recunosc că aș putea să îi dau dreptate domnului Gabriel Boriga (vă rog să nu transformăm povestea în politică măruntă, e vorba doar despre argumente raționale), care revine la temerile legitime cu privire la tragerea pe linie moartă a execuției lărgirii pe patru benzi a DN71 Târgoviște – Bâldana”, adică un „proiect  la care se lucrase în ultimii ani, care trecuse de toate etapele și avizele posibile și imposibile, precum și de exproprieri, care avea finanțarea de 120 mil lei asigurată din bugetul de stat” și care „fusese considerat „demodat”, „desuet”, „neviabil” de către actualul ministru al transporturilor”. Concret, așadar, în bugetul de stat aprobat acum câteva zile în parlament, după un efort îndelungat și adânc exersat, nu e prevăzut niciun leu pentru obiectivul de investiții. Gabriel Boriga scrie că: „Nu vorbesc de studiu de fezabilitate, avize, exproprieri, de proiectare sau execuție. Nu! Vorbesc de o banală finanțare care să arate că există măcar intenția unui drum expres… Și uite-așa, cu banii in cont, ministrul transporturilor refuză să re-liciteze lărgirea la patru benzi a DN 71 Târgoviște – Bâldana și pune cruce definitiv dezvoltării și prosperității județului și Târgoviștei.”

Am citit și câteva reacții amestecate… De pildă, deputatul Daniel Blaga, din familia politică a ministrului transporturilor zice că „în buget există o fișă bugetară generică „Cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și alte studii”, unde sunt prinse 242 de milioane de lei in 2021. Neavând încă fișă bugetară distinctă, proiectul este aici, împreună cu celelalte studii fără fișă bugetară. Vom fi transparenți și vom comunica evoluția acestui proiect.” Dragul meu fost elev și stimate domnule deputat de Dâmbovița, sună a gol anonima și decolorata replică de mai sus. Am mai înțeles și noi, nepricepuții, cum e cu „fișele astea generice”. Cu niște ani în urmă, în orele noastre de economie, ți-am povestit cum e cu „statistic, fiecare român mănâncă 10 grame de icre negre pe an”…

Pe de altă parte, nu putem ocoli nici întrebarea legitimă pe care o pune domnul Liviu Octavian Ilie, într-o postare pe pagina de facebook a lui Gabriel Boriga… Domnia sa scrie că e adevărat, „coaliția care ne conduce nu a alocat niciun ban pentru acest proiect. Vreau totuși să întreb de ce coaliția trecută sau cea de dinaintea ei sau cea de dinaintea lor nu au făcut nimic nu numai cu drumul ăsta, dar cu tot județul! Mai zilele trecute vorbeați despre C.O.S. Păi, întrebă-l pe colegul tău, domn’ primar, cum e treaba cu PSD și cu județul nostru. Nu cred că pui problema bine. Suntem, din păcate, un județ roșu, ce să faci, atât ne duce capul. Cred că întrebările trebuie puse unui alt partid și unor alți politicieni și sunt curios să aflu și răspunsurile, dar nu alea cu statul paralel, U.E care ne vrea robi, dacii liberi sau reptilienii!”

 

Și, iată, a mai început o partidă de alba-neagra cu istoria viitoare a plaiurilor noastre voievodale! Noroc că Turnul Chindiei e camuflat în plastice de constructor, măcar el să nu vadă zbaterea dâmbovițeană pandemică și vaccinată parțial… Până la rapel mai este cale lungă!

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro