ortooxacell kiss2022.gif Flax

Singurul watchmaker din România locuiește la Pucioasa! Ceasurile sale sunt adevărate opere de artă

Augustin Matei a pus, la numai 36 de ani, Pucioasa, pe lista orașelor care găzduiesc un reprezentat al exclusivistei bresle a watchmaker-ilor (cei care manufacturează ceasuri). O îndeletnice greu accesibilă, destinată adevăraților pasionați, care necesită talent, dar și multă muncă.

Despre Augustin am auzit de la pasionații de ceasuri de brand. Asta pentru că a ales să nu-și facă prea multă reclamă, încredințat că pasionații în domeniul îl vor găsi oricum. A avut amabilitatea de a sta de vorbă cu noi, într-o frumoasă zi de toamnă. Am preferat o locație naturală, nu atelierul de lucru. Deși eram pregătiți pentru un personaj rigid și obsedat de detalii, așa cum ne închipuiam un watchmaker, am descoperit un artist deschis și cald, care purta cu sine, cu simplitatea și naturalețe, ceasuri evaluate la mii de euro, pentru a ni le arăta.

Ceasul Chopin, extrem de apreciat într-o expoziție personală avută în Polonia la începutul acestei luni. Clapele sunt din sidef, iar cureau din piele de struț.

Primul ceas Augustin a fost gata acum 2 ani, de Crăciun, după o muncă de 4 ani. Watchmaker-ul a învățat singur, pentru că în breaslă și educația este exclusivistă. Pentru partea tehnică a fost autodidact, iar pentru cea artistică l-au ajutat studiile de Artă Sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, dar și cele de Arhitectură Peisageră de la Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti. A știut de la început că vrea să facă din ceasuri un mod de viață.

„Nu am avut în spate o familie de ceasornicari. Pur și simplu am văzut ceasuri pe net care aveau așa o abordare mai artistică. Mi-am acordat câteva ore să văd despre ce este vorba. Mi-a plăcut foarte mult și m-am ținut de el până am reușit.  Mi-a luat patru ani să fac primul cadran de ceas. Acum poate să îmi ia 3 sau 4 zile. Asta înseamnă că știu de unde să încep și unde să termin. Atunci când targ o linie pe o schiță, trebuie să știu exact și soluția tehnică a acelei linii: este șansț, este tăietură, este altă piesă pentru linie… Aceasta este partea mai grea, găsirea soluției tehnice exact din mometul în care desenez…. Mereu mi se rupe sufletul când pleacă un ceas de la mine. Mereu spun că acel model o să mi-l fac și mie. Nu cred că există cel mai drag ceas. Cred că există povestea din spatele fiecărui ceas și reacția clienților.” mărturisește Augustin.

A făcut ceasuri pentru oameni celebri, pentru oameni pasionați, pentru prieteni. În 2 ani, aproximativ 100 de cadrane de ceas au ieșit din mânile sale. Carcasele sunt nemțești, iar mecanismee elvețiene, de cea mai înaltă calitate. Pentru curele apelează la un alt meșter artist, care manufacturează curele din materiale exotice: piton, aligator, pisică de mare, vitel și struț.  Spune că ceasurie sale nu sunt pentru cei cu bani, ci pentru cei educați: „Sunt oameni celbri, sunt și oameni care nu sunt celebri prin aparițiile la televizor, dar sunt o categorie social înaltă atât ca statut financiar, dar mai ales ca  educație. 99% din clienții au un nivel de educație foarte ridicat. Pentru că eu vând un statut spiritual, nu un statut financiar. ( … ) Augustin este un brand acum, mai ales pentru cei care sunt pasionați de ceasuri.  Se pare că sunt singurul din țară și din Europa care face ceasuri personalizate. Sunt și alți watchmaker-i independenți, dar din sursele mele sunt singurul care merge țintit și direcționat către fiecare client. În România concurez singur (…). Încărcatura emoțională pe care au au clienții este nouă și pentru mine. Am  comenzi din străintate, dar multe comenzi vin de la noi. Și parcă mie mai drag să fac ceasuri românilor, decât celor de afară.”

A pus în ceasurile sale materiale fascinante. Un client, pasionat de Apollo 11, i-a cerut un ceas în care să fie inserat un meteorit lunar, altul, fire de nisip din curtea bunicilor. Alte creații Augustin au colț de mamut, bucată de lemn de pe meleaguri sfinte, o bucată de glonț, teracota, roci rare, aur, argint și multe altele. Cu toate acestea, îndrăzneala creațiilor sale merge mai departe:  „Mă voi concentra pe carcasele ceasurilor și pe inovații. Îndrăzneala o să fie lucru care o să domine.  De exempu, o să găsesc o soluție să fac un ceas skeleton, prin care să se vadă, iar cadranul să fie un vitraliu. Așa cum vezi printr-un vitraliu de biserică, să vezi și prin ceas. Este un plan pe termen scurt. Peste 10 ani îmi e  și frică să mă gândesc ce o să îm trecă prin cap.”

Chiar dacă obiectele se adresează unei piețe exclusiviste, comenzile vin tot timpul. Watchmaker-ul spun că a reușit abia după un an și jumătate să facă un ceas și pentru el. Când va avea timp, va mai face unul cu o încărcătură emoțională aparte: „Eu sunt pasionat de istorie și mi-aș face un ceas cu o bucățică de cărămidă dintr-un castru roman.

Pucioasa l-a „adoptat” pe Augustin în urmă cu doi ani. Vorbește la superlativ despre orașul de sub Patrana: aer boem, liniște, locuri de parcare, oameni liniștiți și calzi. Îi place parcul, frecventează terasele și tot timpul face schițe, care vor ajunge, mai devrem sau mai târziu să-i bucure pe proprietarii ceasurilor Augustin.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media