Zeci de saci de gunoi strânși de pe domeniul public în Moreni, într-o acțiune a USR PLUS

Statutul de municipiu nu-i aduce Moreniului și curățenia pe care are ar merita-o cetățenii urbei. De altfel, aceștia au reclamat de câte ori au putut depozitele ilegale de gunoi pentru care Garda de Mediu a aplicat și amenzi. Din păcate, acestea sunt plătite din bugetul public, deci din banii strânși de la contribuabili, ceea ce înseamnă un cerc vicios din care pare că nu câștigă nimeni. Iar curățenia este adesea doar ascunderea gunoiului sub preș.

Cam asta au reclamat cetățenii și în cadrul unei acțiuni de ecologizare organizată de filiala USR  PLUS Moreni cu sprijinul parlamentarilor Daniel Blaga și Dragoș Popescu. S-au strâns 80 de saci în câteva ore, gunoi aflat pe domeniul public. “Ne-am decis să nu stăm pe margine, nemulțumiți de munții de gunoaie pe care îi vedem în jur și să punem mâna la treabă.  Zis și făcut. Ne-am înarmat cu saci, mănuși și multă răbdare și am mers pe Tisa și pe malul drept al Râului Cricov. Bucuria mi-a fost mare când alături de noi au venit tineri și bunici, deciși să strângă gunoaiele aruncate la întâmplare. Am stat de vorbă, am râs și am glumit, dar am și adunat vreo 80 de saci cu resturi menajere. Timpul a trecut repede, ne-am cunoscut mai bine, ne-am împrietenit și ne-am promis ca o să ne revedem curând. Le mulțumesc tuturor celor care au participat la acțiunea de curățenie de la Moreni.” a declarant deputatul Daniel Blaga.

Totuși, o picătură într-un ocean cu am sesizat și reprezentanții filialei, dar orice acțiune este binevenită. Mai grav este că la nivelul municipiului  nu se conștientizează poluarea endemică, ajungând ca munți de deșeuri să fie înierbate natural, o dată cu trecerea timpului, sau artificial, prin acoperirea voită cu pământ. Este și cazul malului Cricovului unde deșeurile au fost acoperite cu pământ, chiar în zone ale digurilor de sprijin așa cum arată imaginile surprinse de oameni.

Problemele sunt însă mult mai grave în Moreni și nu pot fi rezolvate prin acțiuni de voluntariat. Conform localnicilor, sunt numeroase locurile unde există depozite ilegale de deșeuri. Unele atât de vechi încât s-au înierbat, altele care sunt acoperite în mod voit și devin malul Râului Cricov.

Acțiunile de tipul celei de azi pot veni punctual în ajutorul primăriei, pot ajuta la conștientizarea necesității colectării selective a deșeurilor pentru a reduce cantitatea acestora dar nu pot înlocui inacțiunea Primariei Moreni. Există locuri unde deșeurile în loc să fie strânse, sunt îngropate fără a se ține cont de prevederile legale.

Este nevoie de implicarea tuturor pentru a reuși împreună să reducem cantitatea de deșeuri care ajunge să fie depozitată fie că vorbim de ambalaje sau deșeuri din dezafectări de construcții.” a remarcat senatorul Dragoș Popescu, participant la acțiunea de la Moreni.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro