Viitorul elevilor care nu au reușit să obțină media 5 la Evaluarea Națională ar trebui să se afle în centrul preocupărilor sistemului de învățământ, conform deputatului Carmen Holban. La nivel național un sfert dintre elevii care au susținut examenul au medii sub 5. Această notă îi obligă să rămână în afara unor instituții de învățământ mai bine cotate, muți dintre ei ajungând fie să abandoneze școală, fie să nu reușească să promoveze examenul de Bacalaureat.
“Felicitări tuturor copiilor care au trecut prin emoțiile Evaluării Naționale din acest an, după un an școlar cu totul și cu totul deosebit, marcat de pandemia de Covid-19, și care s-a desfășurat “la distanță” prin intermediul dispozitivelor electronice. Un an greu pentru elevi, profesori, părinți, toți puși în fața unor situații pentru care nu au fost pregătiți și ale căror “roade” s-au cules acum. La nivel național, un sfert dintre elevi nu au reușit să obțină media 5, cel mai afectat fiind mediul rural.
Constat că nu există un interes real al actualei Guvernării PNL – USR PLUS pentru creșterea calității învățământului. Mediile sub 5 sunt rezultatul unor politici guvernamentale haotice, cu școli închise când nu era cazul, cu învățământ on line fără să se țină cont de existența dispozitivelor electronice pentru toți elevii sau de posibilitatea folosirii acestora în zone fără semnal, cu lipsa unei programe școlare adaptate ambelor forme de învățământ – on line și fizic, dar și a unei strategii care să combată abandonul școlar în situația dificilă a ultimului an. Așa am ajuns ca 5 din 20 de elevi să nu poată promova cu media 5 acest important examen, care oferă copiilor baza spre următoarea etapă a pregătirii educaționale – liceul.
Consider că prioritar este în acest moment procesul de digitalizare a sistemului de învățământ. Nu mai este timp de pierdut! Trebuie ca toți elevii și profesorii să aibă acces la platforme moderne adaptate momentului, în paralel cu reconfigurarea programelor școlare și a planurilor cadru. Trebuie să corelăm pregătirea teoretică a elevilor cu cerințele pieței muncii, din ce în ce mai dinamică și care nu poate fi acoperită de actuala programă a școlii românești. Trebuie eliminate diferențele dintre urban și rural pentru a nu crea discrepanțe uriașe între copii dintre cele două zone, cărora Constituția le oferă teoretic aceleași drepturi.
Este inadmisibil cum actualul Guvern vede ca pe o victorie rezultatele acestui examen, ignorându-i practic pe elevii care din diferite motive nu au putut obține media 5. Ei și viitorul lor ar trebui să fie o principală preocupare a sistemului de învățământ.” a declarat pentru Gazeta Dâmboviței, deputatul Carmen Holban.
La nivelul județului 27,15% dintre elevi nu au reușit să obțină media 5.