Un dâmbovițean a cumpărat o biserică în ruină, pe Insula Murano, și a transformat-o într-un „colț de rai”

Ion Cafadaru are poate cea mai frumoasă poveste de succes a unui dâmbovițean care a ales să părăsească România. Plecat din Dărmănești, Cafadaru a ajund proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO și a învățat, pentru a duce mai departe, un meștesug aproape uitat, dar care a înfrumusețat Europa câteva secole.

Ion Cafadaru, ecomonist de profesie, a ales drumul Italiei atunci când s-a căsătorit cu o italiancă. Dincolo de povestea de dragoste dintre cei doi, pe tânărul român îl aștepta în Italia un destin pe care mulți l-ar numit spectaculos, clădit pe ruinele unei biserici vechi de 800 de ani. Santa Chiara, o biserică celebră în anii de glorie a sticlei de Murano, aflată pe insula cu același nume, pare să-l fi așteptat și ea pe român. Cu banii obținuți din vânzarea afacerii pe care o avea în România, Ion a simțit că trebuie să cumpere ruinele bisericii Santa Chiara Murano.”Noi nu am cumpărat o locație, am cumpărat o semnificație „, spune românul cu lacrimi în ochi.

Cinci ani a muncit cu fratele, cel mai bun prieten și socrul pentru a reconstrui lăcașul. Fiind o clădire de patrimoniu UNESCO, reconstrucția s-a făcut manual, din materiale de epocă. Constructorii italeni au fugit de proiect, considerându-l imosibil de realizat. „Eu cred că biserica e specială. În toți acești ani, toate greutățile am reușit să le trecem fără nici măcar o răceală. Nu am avut nici un accident de muncă. Totul a decurs ca o tabără de vară.”  spune Cafadaru.

Santa Chiara Murano este, astăzi, o bijuterie care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă Murano, realizate de dâmbovițeanul nostru. Acesta a făcut ucenicie pe lângă ultimii meșteri sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug aflat pe moarte. A așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care trec pragul bisericii. Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul bisericii care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano.

Cu răbdare, dăruire, muncă și un talent deosebit, românul a ajuns un reper pentru insula italiană. Televiziuni internaționale au realizat documentare despre insulă și meșteșugul sticlăriei, care l-au avut în prim plan pe dâmbovițeanul care a ajuns un ambasador al sticlei de Murano în lume.

Povestea lui Ion Cafadaru este una din cele mai frumoase și emoționante istorii contemporane pe care publicația noastră a avut privilegiul de a le reda. Ion Cafadaru este cu adevărat un dâmbovițean cu care ne mândrim!

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 4 ganduri despre “Un dâmbovițean a cumpărat o biserică în ruină, pe Insula Murano, și a transformat-o într-un „colț de rai”

 • 3 octombrie 2018 at 15:17
  Permalink

  Daca este din Darmanesti , Dambovita, mai are rude in tara? Mai trece prin comuna de origine? Ar fi interesant pentru fostii consateni. Eu sunt unul dintre ei.

  Reply
 • 7 noiembrie 2017 at 20:44
  Permalink

  in romania nu puteai sa cumperi o biserica si sa o restaurezi in ceva aparte?

  Reply
 • 6 noiembrie 2017 at 14:19
  Permalink

  felicitari , dar poate ar fi fost corect sa specificati ca cel care a cumparat este socrul lui , el a fost cu ideea , avand sotia din venetia su dupa multi ani petrecuti in canada a decis sa se intoarca si sa cumpere fosta biserica

  Reply
 • 28 octombrie 2017 at 11:53
  Permalink

  Un mare Bravo românului nostru! Aşadar, mai vedem şi români fericiţi, care fericesc şi pe alţii…

  Reply

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro