Un dâmbovițean a cumpărat o biserică în ruină, pe Insula Murano, și a transformat-o într-un “colț de rai”

Ion Cafadaru are poate cea mai frumoasă poveste de succes a unui dâmbovițean care a ales să părăsească România. Plecat din Dărmănești, Cafadaru a ajund proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO și a învățat, pentru a duce mai departe, un meștesug aproape uitat, dar care a înfrumusețat Europa câteva secole.

Ion Cafadaru, ecomonist de profesie, a ales drumul Italiei atunci când s-a căsătorit cu o italiancă. Dincolo de povestea de dragoste dintre cei doi, pe tânărul român îl aștepta în Italia un destin pe care mulți l-ar numit spectaculos, clădit pe ruinele unei biserici vechi de 800 de ani. Santa Chiara, o biserică celebră în anii de glorie a sticlei de Murano, aflată pe insula cu același nume, pare să-l fi așteptat și ea pe român. Cu banii obținuți din vânzarea afacerii pe care o avea în România, Ion a simțit că trebuie să cumpere ruinele bisericii Santa Chiara Murano.”Noi nu am cumpărat o locație, am cumpărat o semnificație “, spune românul cu lacrimi în ochi.

Cinci ani a muncit cu fratele, cel mai bun prieten și socrul pentru a reconstrui lăcașul. Fiind o clădire de patrimoniu UNESCO, reconstrucția s-a făcut manual, din materiale de epocă. Constructorii italeni au fugit de proiect, considerându-l imosibil de realizat. “Eu cred că biserica e specială. În toți acești ani, toate greutățile am reușit să le trecem fără nici măcar o răceală. Nu am avut nici un accident de muncă. Totul a decurs ca o tabără de vară.”  spune Cafadaru.

Santa Chiara Murano este, astăzi, o bijuterie care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă Murano, realizate de dâmbovițeanul nostru. Acesta a făcut ucenicie pe lângă ultimii meșteri sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug aflat pe moarte. A așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care trec pragul bisericii. Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul bisericii care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano.

Cu răbdare, dăruire, muncă și un talent deosebit, românul a ajuns un reper pentru insula italiană. Televiziuni internaționale au realizat documentare despre insulă și meșteșugul sticlăriei, care l-au avut în prim plan pe dâmbovițeanul care a ajuns un ambasador al sticlei de Murano în lume.

Povestea lui Ion Cafadaru este una din cele mai frumoase și emoționante istorii contemporane pe care publicația noastră a avut privilegiul de a le reda. Ion Cafadaru este cu adevărat un dâmbovițean cu care ne mândrim!

 

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 4 ganduri despre “Un dâmbovițean a cumpărat o biserică în ruină, pe Insula Murano, și a transformat-o într-un “colț de rai”

 • 3 octombrie 2018 at 15:17
  Permalink

  Daca este din Darmanesti , Dambovita, mai are rude in tara? Mai trece prin comuna de origine? Ar fi interesant pentru fostii consateni. Eu sunt unul dintre ei.

  Reply
 • 7 noiembrie 2017 at 20:44
  Permalink

  in romania nu puteai sa cumperi o biserica si sa o restaurezi in ceva aparte?

  Reply
 • 6 noiembrie 2017 at 14:19
  Permalink

  felicitari , dar poate ar fi fost corect sa specificati ca cel care a cumparat este socrul lui , el a fost cu ideea , avand sotia din venetia su dupa multi ani petrecuti in canada a decis sa se intoarca si sa cumpere fosta biserica

  Reply
 • 28 octombrie 2017 at 11:53
  Permalink

  Un mare Bravo românului nostru! Aşadar, mai vedem şi români fericiţi, care fericesc şi pe alţii…

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro