Șamponul și balsamul (sau masca de păr) sunt pașii esențiali în îngrijirea părului. Dar adăugarea unui ulei de păr la rutina ta de frumusețe este cheia pentru un păr frumos, sănătos și strălucitor.
Este adevărat că textura de ulei ridică întotdeauna îndoieli, mai ales când vine vorba de părul gras. Cu toate acestea, uleiul de păr are numeroase beneficii și, dacă este folosit în mod corespunzător, poate fi aplicat pe orice tip de păr.
Importanța aplicării unui ulei pe păr se bazează pe refacerea protecției pe care părul o are în mod natural, pe care o obține prin emulsia naturală a scalpului și pe care o pierde prin creșterea naturală a părului, precum și prin procese tehnice și mecanice.
Beneficiile aplicării unui ulei de păr
Uleiurile nu numai că hidratează și revitalizează părul, ci și repară vârfurile deteriorate, ajută la combaterea temutei electrizări, previn căderea părului și protejează împotriva efectelor nocive ale razelor solare. Uleiul de par ușurează și descurcarea și, uneori, îți permite chiar să uiți de mască, deoarece hrănește și repară. Unele uleiuri acționează, de asemenea, ca protectori termici împotriva instrumentelor termice, cum ar fi uscătoarele de păr și aparatele de îndreptat părul.
În general, poate fi folosit pe toate tipurile de păr, dar sfatul este să nu folosiți excesiv uleiul de păr pe părul fin, cu cuticula închisă. Dimpotrivă, este foarte indicat să fie încorporat în rutina de îngrijire a părului creț, deoarece previne încrețirea și menține buclele sănătoase și flexibile, dar și în cazul părului vopsit, deoarece acestea pot fi deteriorate de decolorarea chimică agresivă, iar folosirea unui ulei reparator le ajută.
Ce tip de ulei să alegeți?
În primul rând, cel mai bine este să alegeți un ulei specific pentru păr, deși uleiul de măsline este unul dintre remediile casnice tradiționale pentru repararea părului uscat.
În al doilea rând, trebuie să știm de ce are nevoie părul nostru, deoarece există o serie de uleiuri de păr diferite, fiecare cu propria funcție. De exemplu, uleiul de migdale este bogat în agenți de hidratare; uleiul de nucă de cocos hrănește, revitalizează și pătrunde în fibra capilară, deci este perfect pentru părul deteriorat; uleiul de unt de shea, care conține acizi grași, minerale și vitamine, este excelent pentru părul uscat sau creț; uleiul de argan hrănește în profunzime și îl recomand pentru repararea vârfurilor; uleiul de jojoba este bun pentru părul gras, deoarece curăță în profunzime scalpul; uleiul de rozmarin favorizează oxigenarea foliculilor de păr, combătând căderea părului; iar uleiul de măsline are proprietăți hidratante și regeneratoare.
Este important să alegem un ulei de păr bun, care să conțină uleiuri polinesaturate de origine naturală, astfel încât acestea să nu satureze, ci să ofere toată nutriția, moliciunea și hidratarea fibrei capilare. Este obișnuit să găsești uleiuri pentru păr care conțin un amestec de diferite uleiuri naturale în formula lor.
Cum se aplică
Este la fel de important să alegeți un ulei de păr bun ca și să îl aplicați corect. Pentru început, este esențial să nu folosiți prea mult. O treime de linguriță pentru părul scurt, o jumătate de linguriță pentru părul mediu și o linguriță pentru părul lung. Deoarece este o textură densă și uleioasă, este întotdeauna mai bine să aplicați o cantitate mică decât prea multă, deoarece părul ar putea deveni excesiv de gras.
Se poate aplica atât pe părul umed, cât și pe cel uscat, în funcție de obiectivul pe care îl căutați. Încălziți produsul în mâini și aplicați de la mijlocul lungimii până la vârfuri. Pe părul umed, înainte de coafare, pentru acțiunea sa hidratantă și protecția termică. Pe părul uscat, ca un finisor de styling pentru o strălucire naturală și un efect anti-frizz. Pentru o cură de hrănire și reparare, pe părul foarte uscat sau deteriorat, se poate aplica și noaptea, de la rădăcini până la vârfuri, lăsându-l să acționeze în timpul somnului și spălând părul a doua zi dimineața, folosind două aplicări de șampon pentru a-l îndepărta complet.