kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TOP 61, inițiat de montaniarzii de la Asociația Chindia Jurasic Park, continuă

După recenta ascensiune montană, desfășurată în parteneriat cu Asociația Ecologică Floare de Colț, ascensiune care s-a finalizat cu cucerirea celui mai înalt vârf al Austriei (Grossglockner – 3798 m), montaniarzii de la Asociația Chindia Jurasic Park continuă expedițiile interne în vederea unor viitoare ascensiuni externe dedicate apropiatei aniversări a Cetății – 620 de ani de atestare documentară a Târgoviștei.

         În cadrul TOP 61 – topul cuceririi a 61 de vârfuri din România (nu contează, neapărat, altitudinea vârfului, ci cucerirea lui), echipa formată din Nicu Posta, Ionel Glodeanu și Nini Stan (o bună parte din echipa care, în aprilie, a cucerit cel mai înalt vârf din Irlanda) a parcurs weekendul trecut un frumos, dar și greu traseu din Bucegi. Într-o singură zi, ascensiunea a pornit de la cabana Gura Diham (997 m) – a trecut pe la cabana Poiana Izvoarelor – Pichetul Roșu și a urcat pe poteca amenajată, în perioada interbelică, de celebrul om politic Take Ionescu.

         La Prepeleag (1780 m) se atacă frontal fața Bucșoiului, o creastă extrem de spectaculoasă aflată la doi pași de vârful Omu, dar mai puțin circulată tocmai datorită pantei sale și a diferenței mare de altitudine. După aproximativ 3 ore, timp în care vremea s-a schimbat “ca la munte” (soare, ceață, vânt, iarăși soare etc.) se ajunge pe vârful Bucșoiu (2492 m), iar turul de orizont de aici ne permite să vedem toate văile (Moraru, Mălăiești, Tigănești, Gaura) și crestele înconjurătoare – Padina Crucii, Scara – Tigănești, Creasta Balaurului, Găvanele. Cu un ultim efort se ajunge și la vârful Omu (2507 m), cel mai înalt vârf din Bucegi, un loc simbolic al spiritualității românești.

După o scurtă pauză de energizare, se mai ating vârfurile Capul Morarului (2501 m – al treilea ca înălțime din Bucegi) și Bucura (2503 m – al doilea), după care urmează o lungă (dar frumoasă) coborâre pe valea Cerbului spre Gura Diham. O tură frumoasă, dar grea – 12 ore de mers, 22 kilometri parcurși, 3000 m diferență de nivel parcursă (1500 m urcare, 1500 m coborâre), o tură în care ne-am clătit ochii cu o paletă largă de flori sau am văzut capre negre.

Duminica aceasta vom reveni pe plaiurile Leaotei unde, împreună cu o echipă de la Centrul de informare turistică Runcu, vom parcurge recentul traseu marcat: satul Siliște – culmea Ștubeie – culmea Măguri – revenire la Runcu.

Traseul este accesibil și unor montaniarzi mai puțin experimentați și își propune să promoveze valorile turistice montane ale județului Dâmbovița.

Întâlnirea l Fieni, la ora 8,30, la Șipot.

Vă așteptăm!

Nicolae POSTA,

Președinte Chindia Jurasic Park

12. Simbol alpin - 2

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media