Tenismena Sorana Cîrstea a donat un incubator performant Maternităţii din Târgovişte

Tenismena Sorana Cîrstea s-a alăturat campaniei Organizaţiei Salvaţi Copiii de combatere a mortalităţii infantile

Azi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte (SJUT) a avut loc un eveniment marcant şi totodată emoţionant pentru comunitatea locală! Jucătoarea de tenis, Sorana Cîrstea, cu care toţi târgoviştenii se mândresc, s-a alăturat campaniei derulate de Organizaţia „Salvaţi Copiii” de combatere a mortalităţii infantile şi a donat un incubator performant Maternităţii din Târgovişte. La conferinţa de presă dedicată acestui eveniment au participat dr. Claudiu Dumitrescu, managerul SJUT, Ştefania Mircea, manager de proiect „Salvaţi Copiii” România, Sorana Cîrstea, dr. Roxana Aldea, şef Secţie Neonatologie, Carmen Holban, deputat, membru al Comisiei de Sănătate, dar şi autorităţile publice locale şi judeţene reprezentate de primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan şi vicepreşedintele CJD, Luciana Cristea.

În valoare totală de 75.000 de lei, incubatorul performant donat Maternităţii Târgovişte, unitate medicală care deserveşte mai multe judeţe în ceea ce priveşte cazurile severe de prematuritate, este o donaţie vitală pentru salvarea nou-născuţilor. Chiar dacă teoretic, Maternitatea din Târgovişte a fost ridicată la unitate de grad III, ceea ce înseamnă că poate prelua şi trata cazuri cu vulnerabilităţi crescute, în realitate se pare că aceasta este departe de o finanţare corespunzătoare…

„O veste îmbucurătoare este că nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor transferaţi”

„Astăzi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, respectiv Secţia de Neonatologie este dotată cu un incubator performant în valoare de 75.000 de lei oferit prin generozitatea Soranei Cîrstea. Nu este prima dată când suntem aici, anul trecut, pe data de 27 octombrie, Salvaţi Copiii a mai donat către Maternitatea Târgovişte un ventilator suport în valoare de 23.500 de euro. Pentru că vorbim de Secţia de Neonatologie a SJUT dorim să vă prezentăm şi câteva date statistice.

În 2017 au fost înregistrate 1957 de naşteri, dintre care 261 de prematuri, ceea ce reprezintă 13,3%, iar 242 de copii au fost înregistraţi în Terapie Intensivă. Rata prematurităţii, în prima jumătate de an, a fost de aproximativ 10%, adică 63 de nou – născuţi înainte de termen, dintre care 15% prematuri (10 copii) cu vârsta mai mică de 32 de săptămâni, prematuri care înainte erau trimişi către Bucureşti. De asemenea, alţi 10 nou născuţi au fost transferaţi de la maternităţile din jur, din care 4 copii din judeţele vecine, Prahova şi Argeş. O veste îmbucurătoare este că nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor transferaţi. Trebuie să felicit Maternitatea Târgovişte că, la începutul acestui an, a primit Gradul III ceea ce înseamnă un lucru foarte bun pentru micii luptători. Îngrijorător este faptul că, în comparaţie cu UE, rata mortalităţii din România este cea mai ridicată, de 7,3 la mie, rata medie fiind de 3,5 la mie în 2017”, a declarat Ştefania Mircea, manager de proiect Salvaţi Copiii România.

Mulţumin Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru continuitatea cu care ne sprijină. Mulţumim principalului invitat, târgoviştean de seamă, domnişoarei Sorana Cîrstea căreia îi urăm succes în continuare, după meciul de ieri. (…) Mulţumim mult, continuaţi că nouă ne place ceea ce faceţi şi vă aşteptăm cu mare drag de fiecare dată”, a punctat managerul SJUT, dr. Claudiu Dumitrescu.

Mă bucur că sunt azi la Târgovişte, oraşul copilăriei mele, în care mi-am petrecut primii 18 ani de viaţă. Aceşti bani pe care i-am donat au fost banii pe care i-am primit la confruntarea România – Elveţia, bani pe care i-am câştigat jucând sub tricolorul României. Mereu am spus-o, pentru mine este o onoare să joc pentru România, nu am făcut-o niciodată pentru bani, dar având în vedere că sunt într-o situaţie privilegiată mi-am dorit să dau ceva înapoi comunităţii şi primul gând a fost să dau ceva înapoi oraşului unde am crescut şi oraşului meu de suflet, Târgovişte. Am luat legătura cu Organizaţia Salvaţi Copiii şi am hotărât să cumpărăm acest incubator. Am înţeles că era nevoie foarte mare şi mă bucur enorm că am făcut acest lucru, să pot să dau ceva înapoi României. Tocmai am fost să-l văd şi în incubator sunt doi micuţi, doi gemeni care s-au născut cu 900 de grame. A fost un moment emoţionant pentru mine să pot să-mi dau seama că acest incubator va salva vieţi”, a declarat jucătoarea de tenis, Sorana Cîrstea.

Îţi mulţumesc Sorana Cîrstea pentru ceea ce ai făcut pentru România, pentru municipiul Târgovişte. Iată că un mare campion este şi un mare om.  Cred că putem spune că ai donat viaţă, pentru că un asemenea echipament medical, fără a exagera, face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a precizat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Am devenit o echipă, conducerea judeţului, conducerea Primăriei Târgovişte, Organizaţia Salvaţi Copiii… aţi devenit partenerii noştri şi nu vă mai dăm drumul. Fără această lume, noi nu am fi putut exista, pentru că ceea ce se făcea în Târgovişte, în 2005, când am venit eu aici şi ceea ce se face acum, datorită întregii echipe, este uluitor. Într-o maternitate mică, cum este aceasta, faptul că putem îngrijii nu numai copiii judeţului, dar şi copiii din judeţele vecine, că putem da o mână de ajutor, este mare lucru. Am început să primim şi din Teleorman, deci ne-am extins, iar Prahova şi Argeş ne trimit în continuare. Avem 13 copii născuţi în judeţele vecine care s-au externat sau sunt în curs de externare de la noi. Eu mă bucur că se aude de Maternitaea noastră şi că mămicile nu mai sunt refractare când sunt trimise la Târgovişte...”, a fost mesajul şefei Secţiei de Neonatologie, dr. Roxana Aldea. La rândul său, deputata Carmen Holban, membru al Comisiei de Sănătate a subliniat „emoţiile mele sunt extrem de mari… Dacă medicii pot să spun că sunt nişte mici Dumnezei, pentru că ei, într-adevăr, salvează vieţi, apoi toate acestea nu s-ar putea realiza fără îngeraşii care trebuie să sprijine această activitate…. şi uite astăzi avem Salvaţi Copiii şi  pe Sorana Cîrstea alături de noi, care a conştientizat ce înseamnă importanţa acestui aparat şi această donaţie pentru Secţia de Neonatologie”.

 

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 2 ganduri despre “Tenismena Sorana Cîrstea a donat un incubator performant Maternităţii din Târgovişte

 • 19 iulie 2018 at 12:18
  Permalink

  Noroc cu donatiile

  Reply
 • 18 iulie 2018 at 20:34
  Permalink

  Suma donata este de 75.000 Ron si nu euro.

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro