Stare de alertă, și în Dâmbovița, pentru pesta porcină! În județ sunt 40 000 de porci

Întrucât pesta porcină africană s-a extins într-un ritm alert în mai multe judeţe din  ţară, autorităţile locale şi judeţene din Dâmboviţa sunt în alertă! îDirectorul DSV Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea ne-a declarat că mâine, 9 august, se va întruni, la nivel de Prefectură, şi Centrul Local de Combatere şi Prevenire a Bolilor,  pentru a se dispune măsuri suplimentare de luptă împotriva pestei porcine africane, în cazul în care aceasta îşi va face apariţia şi în judeţul Dâmboviţa.

Riscul este pentru toată lumea, pentru că sunt opt judeţe afectate. Noi suntem, cum îmi place mie să spun, cu arma la picior. Întotdeauna am discutat tema pestei porcine africane, nu de acum, judeţul Dâmboviţa lucrează de 4 ani în zona aceasta, pentru a preveni apariţia bolii. Mâine, 9 august 2018 avem Centrul Local de Combatere şi Prevenire a Bolilor, la nivel de Prefectură, unde vom discuta din nou măsurile care trebuie luate în judeţul Dâmboviţa. Nu avem nicio suspiciune, oamenii trebuie să înţeleagă că pesta porcină africană nu se transmite la om, este clar, dar în populaţiile de porci, atât domestici, cât şi mistreţi, face ravagii, mortalitatea ajungând chiar până la 100% acolo unde apare. Rog cetăţenii judeţului Dâmboviţa să ne notifice de orice apariţie a unui porc bolnav, a unui porc mort sau a unui porc mistreţ mort. De asemenea, vânătorii, acolo unde găsesc porci mistreţi morţi, să notifice imediat DSV, pentru că noi mergem şi luăm toate măsurile, respectiv recoltăm probe, facem analize şi luăm măsuri de dezinsecţie, pentru că la momentul acesta orice porc mort îl putem considera o suspiciune de pestă porcină africană”, a punctat directorul DSV Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea.

 

DSV Dâmboviţa a notificat toate UAT – urile

 

Au fost alertate şi unităţile administrativ teritoriale din judeţul Dâmboviţa, care au fost deja notificate de instituţia de profil din plan judeţean să identifice, în caz de nevoie, terenuri pentru incinerare sau pentru ecarisare alternativă. „Toată ţara este în alertă, inclusiv judeţul Dâmboviţa. La nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ am transmis notificări în acest sens. Toţi primarii trebuie să înţeleagă că trebuie să identifice terenuri alternative pentru ecarisare, adică să fim pregătiţi pentru eventualitatea apariţiei bolilor şi în judeţul nostru. Marea majoritate a primarilor mi-au dat răspuns că au identificat terenuri pentru incinerare şi pentru ecarisare alternativă, pentru că dacă nu vom putea să dăm foc, să îngropăm animalele respective.. Unii dintre primari nu au binevoit să dea răspuns, iar alţii  mi-au dat răspuns că nu au asemenea terenuri, ca şi când DSV Dâmboviţa le-ar fi cerut pentru ea. Primarii trebuie să înţeleagă că sunt preşedinţii centrelor locale de sprijin, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale pe care le reprezintă, şi prima obligaţie a dumnealor este să sprijine orice acţiune a DSV Dâmboviţa, conform legii, iar identificarea acestor terenuri este obligatorie”, a semnalat dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dâmboviţa. Potrivit acestuia, judeţul Dâmboviţa are un efectiv total de circa 40.000 de porci.


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro