ortooxacell kiss2022.gif Flax

„Școala între tradițional și modern” – eveniment științific deosebit la Universitatea Valahia din Târgoviște

În zilele de 27 și 28 mai 2021, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din Universitatea „Valahia” din Târgoviște a organizat a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări științifice intitulată „Școala între tradițional și modern”, un moment marcant în rândul comunității academice târgoviștene.

În cuvântul de deschidere a evenimentului științific, doamna Director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Conf. univ. dr. Ana Maria Aurelia Petrescu, a precizat că „putem afirma că este vorba, fără doar si poate, de o adevărată tradiție în organizarea acestei conferințe cu caracter anual, care merge mai departe, chiar și în condițiile atipice, generate de pandemie. Dacă anul trecut conferinta s-a realizat exclusiv în mediul online, anul acesta am avut posibilitatea organizării ei într-un scenariu mixt, față în față, dar și online. Sperăm ca prezentările din programul zilei de astăzi să constituie pentru toți un real prilej de trăire și interiorizare a unor experiențe de cunoaștere valoroase, raportate la o temă pe cât de complexă, pe atât de provocatoare și interesantă pentru noi toti, și anume EDUCAȚIA”.

Mai actuală decât oricând, problematica generală a întâlnirii a suscitat interesul studenților, care au pregătit și prezentat o serie de lucrări științifice, sub coordonarea cadrelor didactice implicate în Programele de formare psihopedagogică gestionate de DPPD: Prof. univ. dr. Gabriel Gorghiu, Conf. univ. dr.  Laura Gorghiu, Conf. univ. dr. Ana Maria Aurelia Petrescu, Conf. univ. dr. Luminița Mihaela Drăghicescu, Lector univ. dr. Ioana Stăncescu și Lector univ. dr. Elena-Ancuța Santi.

Ca un aspect de noutate, anul acesta, pe lângă numărul mare de studenți din Universitatea Valahia, care se pregătesc pentru o carieră didactică, au participat și studenți de la alte universități din țară: Universitatea „Politehnica” din București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea Tehnică de Construcții Bucureşti, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, Bucureşti și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În cele aproximativ 60 de lucrări prezentate, au fost abordate teme referitoare la educația clasică versus educația online, utilizarea intrumentelor digitale în procesul instructiv-educativ, organizarea timpului în mediul online, motivare și demotivare, comunicarea didactică eficientă, prevenirea abandonului școlar, despre specificul lucrului cu copiii cu CES, despre bullying și conflictele din școală, educație financiară, invenții și inovații. Au fost prezentate studii privind impactul neuronilor-oglindă în interacțiunea profesor-elev, despre consecințele dezmembrării triunghiului didactic prin digitalizarea educației, despre dinamica proceselor emoționale și blended-learning, despre gamification, e-learning și dependența în educație, despre cetățeni digitali responsabili în era tehnologiei, despre educația fizică realizată în mediul online. De asemenea, au fost realizate și prezentate analize comparative între sistemul de învățământ românesc și cel din alte țări, alternative educaționale, despre rolul profesorului în contextul actual, educația între artă și știință, învățare cu ajutorul roboților, școala online între dezinteres și suprasolicitare, dar și reflecții despre educația copiilor din medii defavorizate, despre educația religioasă din familie, despre adaptarea la mediul școlar, despre impactul lipsei educației asupra individului și societății.

Ca actuali sau viitori profesori trebuie să reflectăm permanent la calitatea formării profesionale, la competențele pe care ni le formăm sau dezvoltăm, la relația pedagogică pe care o construim cu elevii sau studenții noștri. O relaţie pedagogică autentică între profesor și elevii săi, în care elevul simte că rolul fundamental al profesorului nu este acela de a-l sancţiona, de a-i vâna greşelile sau de a-i demonstra incompetenţa, ci acela de a-l sprijini în demersul de instruire şi implicit în cel de dezvoltare a personalităţii, constituie în opinia mea chintesenţa asumării misiunii de profesor şi garantul unei cariere didactice de succes” – a afirmat în încheierea cuvântului introductiv doamna Conf. univ. dr. Ana Maria Petrescu.

În același timp, o parte dintre studenții Universității Valahia din Târgoviște au luat parte la Sesiunea de comunicări științifice intitulată Educația între școală și societate,  organizată de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, prezentând lucrări deosebite, apreciate și premiate de comunitatea academică prahoveană.

În cea de-a doua zi a Sesiunii de comunicări științifice au avut loc două activitați legate de orientarea în cariera profesională: prezentarea platformei The student promisebe all that you can be (Invitat: Country Manager – Adrian Amăricuței), și o masă rotundă cu titlul: Titularizarea în învățământ – drumul de la teorie la practică, având ca invitați: doamna Inspector pentru Managementul Resursei Umane, prof. Laurenția Arjan (Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița), și doamna psiholog Andreea Maria Popescu (reprezentant CCOCLME, Universitatea Valahia Târgoviște). Cele două activități desfășurate în sistem online s-au bucurat de prezența numeroasă a studenților și de interesul deosebit al acestora.

Comunicare, creativitate, implicare, vocație, împărtășire de experiențe, emoție și succes, acestea sunt coordonatele sub care s-a desfășurat Sesiunea de comunicări științifice „Școala între tradițional și modern”, ediția a XII-a, 2021, dovedind, încă o dată că, împreună – profesori și viitori profesori – își asumă cu responsabilitate misiunea complexă de a forma oameni, de a contribui la dezvoltarea școlii românești și la realizarea unei educații de calitate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media