Sâmbătă, bulgarii târgovișteni sărbătoresc Tudorița

tudorita-2016-afis

Sâmbătă, 19 martie 2016, bulgarii din cartierul Matei Voievod al municipiului Târgoviște vor sărbătorii Tudorița sau Paștele Cailor, sărbătoare intrată în patrimoniul cultural național al minorităților etnice din România. Obiceiul este păstrat de locuitori încă de la constituirea comunităţii.

Konski Veligden sau ,,Paştele Cailor” are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, de unde şi denumirea de ,,Tudoriţa”, fiind sărbătoarea Primăverii menită să pregăteasca începutul muncilor agricole ale gospodarilor. Evenimentul este organizat de Asociația Zaedno, Centrul Județean de Cultură și Primăria Târgoviște.


Printre acţiunile care se vor desfăşura la ediția din acest an se numără: concursuri hipice (paradă, dresaj, frumuseţe, îndemânare lucrări agricole), momente artistice.

Cartierul Matei Voievod din Târgoviște a împlinit în noiembrie 2016 163 de ani de atestare documentară , eveniment sărbătorit cu fast, așa cum obișnuiesc bulgarii la astfel de momente.

Cartierul „Matei Voievod” a cunoscut, după legiuirile vremii, forme de organizare a agriculturii, în care a dispărut proprietatea individuala şi au apărut formele de activitate colectiva. Rolul esenţial l-au avut însa tot oamenii. Datorita hărniciei acestora, s-au realizat dotări edilitare, gospodăreşti, cum nu mai cunoscuse acest cartier.

Cetăţenii au contribuit cu bani şi munca în natura pentru a schimba fata cartierului.

Începând din 1961, aspectul cartierului a început sa se schimbe „Sârbii” sunt oameni harnici, pricepuţi la grădinărit. Au pavat toate străzile, dispărând pentru totdeauna băltoacele şi noroaiele; şi-au construit Cămin Cultural, o grădiniţa de copii, o creşa, un Complex de autoservire Alimentara. De la mahalaua renumita pentru „traiul mizerabil şi infect ce ducea populaţia” s-a ajuns la un cartier cu case mari, frumoase, în care se găseşte tot confortul: mobila moderna, covoare, televizoare, frigidere şi tot felul de aparate electrice casnice, indispensabile unei gospodarii moderne. După 1989, asistam la o adevărata explozie a construcţiilor de locuinţe; adevărate vile cu arhitectura moderna se întâlnesc la tot pasul. (http://www.zaedno.ro/)

Și în localitățile Băleni și Petrești va fi marcată Tudorița, pe 20 martie, prin diferite activități.


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca