Românii au cumpărat cireșe turcești cu 50 de lei/Kg, iar de la producătorii locali vor să ia cu 2 lei

S-au copt cireșele și pe Valea Dâmboviței, în cel mai mare bazin pomicol din țară! Problema este că producătorii nu au unde să-și vândă marfa și sunt hotărâți să lase fructele în pomi. Spun că sunt obligați să le dea la en-gros cu 2-3 lei/kg, cam cît îi costă culesul. “Mă costă 1 leu/kg la cules, plus mâncare și băutură, adică 1,50 lei/kg, plus stropitul… Ăia sunt 2 lei/kg! Nu mă aleg cu nimic. Mai bine nu le mai culeg.”, spune un pomicultor care are aproximativ 3 hectare cu cireși.

Pomicultorii de la Valea Dâmboviței sunt nevoiți să își vândă marfa într-o “piață” en-gros, unde se strâng în fiecare zi, dimineața și seara, cu fructele proaspete. Primesc între 2 lei și 4 lei pentru un kilogram de cireșe românești.

Nu ne oferă mai mult pentru că știe toată lumea că s-au făcut cireșe în acest an. Așa se întâmplă mereu, când sunt multe fructe se vând la preț de nimic. Estimez că o să culeg 20 de tone de cireșe de pe cele 3 hectare ” spune un alt producător.

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviței nu au acces în supermarket-uri și nici nu își permit să meargă în piețele din București. Oamenii spun că forța de muncă este tot mai greu de găsit și sunt și presați de timp, întrucât cireșele sunt printre cele mai perisabile fructe. O zi la piață înseamnă o zi pierdută pentru cules și nici la piață nu primesc mai mult de 5 lei/kg. Supărarea pomicultorilor de pe meleagurile mioritice apare în contextul în care la sfârșit de primăvară un kilogram de cireșe de import din Turcia (contaminate cu pesticide peste limita admisă) se vindea cu mai bine de 50 lei/kg, iar pentru ele din Argentina piețarii bucureșteni cereau 200 de lei pe kg.  Reprezentanții Direcției Agricole Dâmbovița spun că singura soluție pentru că producătorii să aibă piață de desfacere rămâne asocierea.

Centru Medical Valeriana
Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro