kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Realități dure! Adelina Dobra, senator USR, despre rata șomajului juvenil și abandonul școlar

Rata șomajului juvenil este, în România, de 22,5%, in timp ce unul din trei copii de la sat abandonează școala după clasa a opta, sunt unele dintre realitățile cu care se confruntă piata forței de muncă din România. În aceste condiții, poate fi învățământul dual – soluția pentru reducerea deficitului uriaș de forță de muncă?

„În cadrul conferinței ”Reforma finanțării sistemului de învățământ superior” organizată la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, am vorbit despre un subiect esențial: cum putem forma specialiști acolo unde economia are cea mai mare nevoie de ei.

 În România, doar 7% dintre elevi sunt înscriși în învățământ dual, în timp ce rata șomajului juvenil este de 22,5%. În Germania, Elveția sau Austria – țări cu sisteme duale consolidate – rata șomajului juvenil este de sub 8%.

Datele ne arată clar: acolo unde școala colaborează cu economia, tinerii își găsesc mai ușor un loc pe piața muncii. Învățământul dual funcționează, dar trebuie extins, susținut, finanțat corect.

Ce ne lipsește?

  • infrastructură modernă,
  •  parteneriate stabile cu angajatorii,
  •  politici fiscale clare,
  •  consiliere și orientare profesională încă din gimnaziu,
  • și mai ales, predictibilitate legislativă.

Avem obiective ambițioase: conform Legii educației, până în 2030, învățământul profesional și tehnic ar trebui să se desfășoare exclusiv în sistem dual. Această tranziție cere atenție, viziune și colaborare.

 Modele de bune practici există:
Școala Profesională Duală Kronstadt (Brașov), Bosch Cluj & Blaj, ACAROM Mioveni (Dacia-Renault), Continental – rețea națională de formare, Campusul rural dual BookLand – Argeș.

Universități cu programe duale: Politehnica Timișoara, UBB Cluj, USAMV, Ovidius, Politehnica București

 Finanțarea este vitală. Prin PNRR, avem un program de 338 mil. euro pentru dezvoltarea a 10 consorții regionale de învățământ dual – dar din cele 29 de proiecte eligibile, Guvernul și-a asumat finanțarea a 16, dar în realitate doar 4 vor fi finalizate până în 2026.

 Trebuie să avem în vedere decalajul pronunțat dintre rural și urban. 1 din 3 elevi de la sat abandonează școala după clasa a VIII-a. Avem nevoie de acțiuni, nu doar de planuri.

Am subliniat astăzi că educația și economia sunt piloni interdependenți. Fără o populație educată, nu avem economie competitivă. Fără dezvoltare economică, nu putem investi în educație. Este un cerc care trebuie susținut inteligent.

Învățământul dual este o piesă-cheie în acest echilibru. El nu este doar despre meserie, ci despre demnitate profesională, despre viitor și despre parteneriat între școală și societate.

Voi ce părere aveți despre învățământul dual?” a declarat Adelina Dobra, senator USR de Dâmbovița.

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media