POVESTE DE VOLUNTARIAT: Annemarie Duncan, voluntară irlandeză în Dâmboviţa

Gazeta Dâmboviței vă propune o nouă campanie de presă, de data aceasta despre voluntari și voluntariat. Într-o lume dominată de bani și interese, voluntariatul pare doar o poveste frumoasă. Vom demonstra însă că poveștile există. Vă vom spune povestea a zeci de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Dâmbovița, care au dedicat timp și efort în sprijinul semenilor lor. Urmăriți, în fiecare săptămână, de luni până vineri: POVESTE DE VOLUNTARIAT!

annemarie duncan voluntar crucea rosie (5)

Annemarie a adus experienţa de voluntar al Crucii Roşii Irlandeze în Târgovişte, unde locuieşte de şapte ani. “Am experienţă de 8-9 ani la Crucea Roşie Irlandeză. Am renunţat când am venit în România. Mi-a fost dor, dar n-am avut timp să mă înscriu ca voluntar aici, în Dâmboviţa. Astă-vară, mă gândeam: dacă se întâmplă ceva pe stradă, mai ştiu să acţionez sau nu? Atunci am zis că trebuie să-mi fac timp să mă înscriu, pentru că am amânt destul”, ne povesteşte ea. A descoperit că nu a uitat cunoştinţele de prim ajutor acumulate în copilărie. “Am venit cu o bază foarte bună. Am avut nişte antrenori foarte buni, care au câştigat campionatul european de prim ajutor”, explică ea.

annemarie duncan voluntar crucea rosie (10)

“Oamenii au început să aprecieze munca unui voluntar”

La Crucea Roşie Dâmboviţa s-a integrat foarte uşor. “M-au primit şi m-au acceptat din prima săptămână ca şi unul de al lor şi a fost un lucru frumos. Aşa e mereu. Când vine o persoană nouă nu este tratată ca străină. Este imediat integrată în familie”, spune Annemarie. Ea apreciază că nu sunt mari diferenţe între Crucea Roşie Irlandeză şi Crucea Roşie Română. Însă modul în care este privit voluntariatul este încă distinct. “Acasă, la mine, conceptul de voluntariat este mult mai dezvoltat. Aici oamenii încă întreabă cât se plăteşte munca de voluntariat. Nu înţeleg că voluntariatul este muncă pe care o faci în timpul liber pentru ceilalţi. Le e greu să înţeleagă ce satisfacţii ai făcând voluntariat. Dar observ că deja se schimbă mentalitatea şi în România, oamenii au început să aprecieze munca unui voluntar, iar copiii sunt interesaţi. Elevii mei mă întreabă când pot să se înscrie la Crucea Roşie şi abia aşteaptă să împlinească 14 ani să vină la Crucea Roşie pentru că au înţeles ce înseamnă”, spune tânăra voluntară, antrenor de gimnastică în Târgovişte.

annemarie duncan voluntar crucea rosie (4)

Conduce echipajul dâmboviţean de intervenţie în caz de dezastre

Experienţa acumulată la Crucea Roşie i-a permis să ţină lecţii de prim ajutor în şcolile târgoviştene şi a ajutat-o să devină şefa echipajului de dezastre care va reprezenta Dâmboviţa la concursul naţional specific de anul acesta. “Anul trecut am fost alături de echipă la faza naţională a concursului echipajelor de dezastre. Am însoşit echipa pentru că anul acesta voi fi şef de echipă pentru Dâmboviţa. Şeful echipei dirijează intervenţia la incident, controlează ce face fiecare membru, verifică dacă e bine. Ca şef de echipă trebuie să ştii tot şi să gândeşti în ansamblu. Şi am o echipă bună. Sunt voluntari foarte pricepuţi şi îmi place să lucrez cu ei.”

annemarie duncan voluntar crucea rosie (1)

“Dacă poţi să-ţi faci timp să-i ajuţi pe alţii când au nevoie, e un lucru bun”

S-a implicat şi în alte acţiuni alături de voluntarii Crucii Roşii Dâmboviţa, filială despre care spune că este bine organizată. A montat corturi, a participat la marşuri, la acţiuni pentru săntate, la colectarea şi distribuirea de alimente celor nevoiaşi. “Îmi place să ajut oamenii şi cred că dacă poţi să-ţi faci timp să-i ajuţi pe alţii când au nevoie, e un lucru bun. Încerc să mă pun în situaţia lor, ce aş simţi eu dacă aş fi în pielea lor şi nu ar fi nimeni să mă ajute”, mărturiseşte Annemarie Duncan, irlandeza care sare în ajutorul dâmboviţenilor, oferind astfel un exemplu de altruism.

annemarie duncan voluntar crucea rosie (7)

annemarie duncan voluntar crucea rosie (8)

annemarie duncan voluntar crucea rosie (9)

annemarie duncan voluntar crucea rosie (6)


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro