Oficiali NATO şi CoESPU în vizită la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri

În data de 01 martie a.c., Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi  Ochiuri a primit vizita a două delegaţii.

Prima delegaţie a fost constituită din domnul general de brigadă Pietro Giovanni BARBANO, directorul Centrului de Excelenţă pentru Unităţile Poliţiei de Stabilitate (CoESPU), domnul colonel Darius Sloan GALLEGOS, adjunctul directorului CoESPU, Peter McCollaum, consilier din Statelor Unite ale Americii la CoESPU, însoţiţi de doamna  colonel Rodica LECU, specialist în relaţii internaţionale şi de domnul locotenent colonel Gelu VLADAREANU, specialist în pregătire.

Cea de – a doua delegaţie a fost alcătuită din domnul colonel Andrea PARIS, comandantul centrului de excelenta NATO pentru operaţii de stabilitate (NATO SP CoE), domnul colonel Arend TE VELDE, loctiitorul centrului de excelenta NATO pentru operaţii de stabilitate (NATO SP CoE) şi domnul locotenent colonel Cătălin Stegaroiu, şeful departamentului pentru lecţii invăţate din cadrul NATO SP CoE.

Cele două vizite vin în contextul deţinerii de către ţara noastră a calităţii de „Naţiune sponsor” în cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate, precum şi a găzduirii de către Jandarmeria Română a unui Atelier de Lucru Internaţional în cadrul proiectului „Capabilităţile poliţiei de stabilitate NATO în contextul provocărilor de securitate emergente”.

Comandantul centrului, domnul maior Teodor CERNAT, a prezentat oficialilor rolul, structura şi modul de desfăşurare a pregătirii în cadrul centrului, pregătire axată pe o gamă largă de stagii şi cursuri.

Informaţii de background

România ca „Naţiune sponsor” contribuie prin Jandarmeria Română cu expertiză necesară îmbunătăţirii doctrinei NATO în domeniul operaţiunilor de stabilitate.

Calitatea de națiune-sponsor a Centrului de Excelență aduce României, prin Ministerul Afacerilor Interne, un loc în cadrul Comitetului Director, organismul care coordonează activitatea Centrului, stabilind prioritățile și direcțiile de acțiune.

Domnul maior Teodor Constantin CERNAT, comandantul centrului, a fost desemnat să reprezinte Ministerul Afacerilor Interne, prin Jandarmeria Română, participând astfel la un număr de 5(cinci) reuniuni ale Grupului de experţi NATO în domeniul operaţiilor de stabilitate, începând cu anul 2015.

Centrul de Excelență pentru Operații de Stabilitate s-a constituit la intenția NATO de a satisface nevoile de interoperabilitate a planificării și desfășurării acțiunilor între forțele militare ale Alianței și componentele de poliție cu statut militar. Centrul s-a înființat în Italia, care reprezintă națiunea-gazdă. NATO și partenerii italieni au dorit cooptarea unor state sponsor și parteneri cu potențial de tip jandarmerie și/sau poliție militară.

Activitatea Centrului de Excelență vizează elaborarea de studii, concepte, doctrine, standarde de securitate și organizarea de cursuri de instruire în sprijinul forțelor de poliție și structurilor cu statut militar care îndeplinesc misiuni specifice.

Partea română și-a manifestat intenția de a deveni „națiune sponsor” la proiectul de constituire a Centrului de Excelență, obținând, în acest context, trei funcții dintre care o funcție cheie, respectiv, șef al Departamentului Lecții Învățate, celelalte două vizând funcția de șef al Secțiunii de Analiză/Evaluare și Experimentare și cea de asistent în cadrul Secțiunii Educaționale și de Cooperare.

Centrului de Excelenţă pentru Unităţile Poliţiei de Stabilitate (CoESPU) este un centru de antrenament creat de guvernul italian la 01 martie 2005 în concordanţă cu Planul de Acţiune G8 „ Mărirea Capabilităţilor Globale pentru Operaţiunile în Sprijinul Păcii” (PSOs).

 

Purtător de cuvânt al Centrului,

Plt.maj. Nicoleta-Alexandra TĂNĂSOIU

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro