ortooxacell kiss2022.gif Flax

O scurtă istorie a ordinului militar de război “MIHAI VITEAZUL”

 

Articol semnat de Mihai Tinelion tinel mihai

Ordinul a fost creat de catre regele Ferdinand I care a desenat forma si a conceput proiectul de decret, fiind instituit prin Inaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916, pentru stimularea ofiterilor in vederea indeplinirii obiectivelor de pe campul de lupta.

A fost acordat numai ofiterilor, pe timp de razboi, pentru fapte de arme exceptionale in fata inamicului si avea trei clase: I, a II-a si a III-a.

De asemenea, drapelele unor unitati care s-au distins in lupte au primit acest prestigios insemn.

Forma insemnului era crucea treflata din metal auriu emailata in albastru, avand desenat pe avers cifrul regal si pe revers anul instituirii modelului.

 

MODELE ALE ORDINULUI:

1.Modelul 1916

Clasa I sub forma de placa avea dimensiunea crucii de 60 mm si se purta ca o brosa pe partea stanga a pieptului;

Clasa a II-a avea aceleasi dimensiuni ale crucii, avand deasupra coroana regala si un inel prin care era montata o panglica visinie. Se purta atarnat de panglica, la gat.

Clasa a III-a avea crucea de 40 mm, coroana regala deasupra de care era prins un inel prin care era montata o panglica visinie. Acest model se purta pe piept, in partea stanga.

ordin mihai viteazul

2. Modelul 1938

Este instituit de catre regele Carol al II-lea prin Inaltul Decret nr. 4354 din 21 decembrie 1938.

Singura deosebire fata de modelul din 1916 era aceea ca intre bratele crucii erau asezate doua spade incrucisate avand varfurile indreptate in sus. Lungimea spadelor era de 57mm la clasele I si a II-a si de 38mm la clasa a III-a.

A fost realizat in cateva zeci de exemplare pentru fiecare clasa dar nu a fost acordat nimanui. Acest model exista acum in cateva colectii particulare si in colectia de ordine si medalii a Muzeului Peles.

3. Modelul 1941

S-a acordat in perioada 8 octombrie 1941 – 18 octombrie 1944.

A fost legiferat prin Decretul Regal nr. 2787 din 8 octombrie 1941. Fata de modelul initial, din 1916, deosebirile constau in inscrisuri:

La clasa I: sunt dispuse de sus in jos anul 1916, cifrul regelui Ferdinand, coroana regala, cifrul regelui Mihai I si anul 1941;

La clasa a II-a: pe avers, sunt incrustate de sus in jos coroana regala, cigrul regelui Mihai I si anul 1941. Pe revers, de sus in jos, coroana regala, cifrul regelui Ferdinand si anul 1916.

La clasa a III-a sunt aceleasi inscrisuri ca clasa a II-a, la dimensiune mai  mica, proportional cu marimea crucii.

3. Modelul 1944

A fost instituit prin Decretul Regal nr. 1935 din 18 octombrie 1944, fiind acordat ofiterilor care au participat la campania impotriva armatei germane atat pe teritoriul Romaniei cat si in Campania din Vest.

Modelul se mai numeste si “cu spade” ca urmare a faptului ca intre cele doua brate ale crucii se introduc doua spade incrucisate orientate cu varful in sus.

Dimensiunile ordinului erau identice cu ale modelului 1941, spadele avand lungimea de 57mm la clasele I si a II-a si de 38mm la clasa a III-a. inscrisurile erau urmatoarele:

La clasa I: coroana regala si dedesubt cifrul regelui Mihai I;

La clasele a II-a si a III-a, pe avers erau incrustate coroana regala si cifrul regelui Mihai I iar pe revers anul 1944.

Acest model s-a acordat pana in anul 1947.

ordinul mihai viteazul 3

A mai existat si o miniature a ordinului care se purta la orice fel de imbracaminte civila.

         Mai trebuie mentionat ca prin Decretul Regal nr. 2859 din 23 noiembrie 1936 s-a introdus portul pelerinei si a cusmei ordinului care se purtau la ceremoniale. Cusma se purta numai de ofiterii care la data primirii ordinului erau ofiteri de rezerva. Ofiterii activi purtau cascheta de ofiter de la uniforma.

CONFERIREA ORDINULUI

 

  1. In primul razboi mondial:

A fost conferit ofiterilor si generalilor romani, astfel:

  • 2 ordine clasa I,
  • 4 ordine clasa a II-a,
  • 314 ordine clasa a III-a.

A fost conferit generalilor si ofiterilor straini, astfel:

  • 13 ordine clasa I,
  • 8 ordine clasa a II-a,
  • 80 ordine clasa a III-a.

De asemenea, au fost decorate drapelele unui numar de 42 de unitati romanesti.

 

  1. In al doilea razboi mondial:

Modelul 1941, pentru luptele de pe Frontul de est au fost acordate 837 de ordine, astfel:

  • 2 ordine clasa I,
  • 14 ordine clasa a II-a,
  • 821 ordine clasa a III-a.

Modelul 1944, pentru luptele impotriva Germaniei au fost recompensati numai cu clasa a III-a un numar de 515 ofiteri si generali romani.

Drapelelor unitatilor militare:

  • Model 1941 – 13 unitati clasa a II-a si 73 unitati clasa a III-a
  • Model 1944 – 45 unitati, clasa a III-a.

Ofiterilor si generalilor straini li s-au acordat astfel:

  • Model 1941: 10 ordine clasa I, 36 clasa a II-a si 141 clasa a III-a
  • Model 1944: 3 clasa I, 13 clasa a II-a si 34 clasa a II-a.

 

Personalitati decorate

 

Maresalul Constantin Prezan

Maresalul Alexandru Averescu

Maresalul Ion Antonescu

Ion Mihalache

Nicolae Toniza

Grigore Gafencu

Radu Rosetti

Generalul Eremia Grigorescu

Generalul Henri Berthelot.

Nu putem, sa nu amintim aici faptul ca numerosi ofiteri damboviteni sau apartinand regimentelor din Tragoviste au primit acest prestigios ordin de razboi. Amintim printre altii, citand exact din decretele de acordare:

  • In Primul Razboi Mondial:

Capitan Turbeteanu Nicolae din Regimentul 22 Infanterie “pentru vitejia si avantul ce a dovedit in luptele de la Marasti unde a ocupat reduta inamica nr. 116 si apoi, desi ranit, a ocupat si pozitia a doua a acestuia pana la transeele de pe dealurile Teiusului si Babei”;

Sublocotenent Popescu Scheiancu din Regimentul 22 Infanterie “pentru vitejia si avantul cu care a condus plutonul la 11 iulie la Marasti. A fost primul ofiter care a atacat reduta germane si desi ranit nu a parasit comanda decat la incetarea luptei”;

Locotenent-colonel Gheorghiu Alexandru, comandantul regimentului 22 Infanterie, “pentru vitejia si avantul cu care a condus regimental in aprigele lupte ce s-au deslantuit pe Dealul Porcului intre 12-20 august 1917 mentinandu-se pe pozitie si respingand 12 atacuri inamice si producandu-I mari pierderi”;

Maior Folescu Mircea, “pentru vitejia si avantul cu care si-a condus batalionul distingandu-se in atacul si cucerirea pozitiei cu cota 789 de pe Dealul Cosna (Oituz) precum si in luptele de pe Dealul Porcului si Valea Susitei”.

  • In al Doilea Razboi Mondial:

Sublocotenent de rezerva Sotir G. Gheorghe, din regimental 1 Care de Lupta, “pentru bravura si dispretul de moarte de care a dat dovada in luptele de la Tomai, Vosnicei, Plahteevka si Lithenthal unde moare carbonizat in carul sau” (acordat post-mortem);

Capitan Iordan M. Emil, din regimental 22 Infanterie “pentru curajul si spiritual de sacrificiu de care a dat dovada in luptele din jurul Odessei” (acordat post-mortem);

Capitan Dudea N. Gheorghe, din regimental 22 Infanterie “pentru curajul si spiritul de sacrificiu de care a dat dovada in luptele de la nord de satul Glidendorf (Odessa)” (acordat post-mortem);

Capitan Parvanescu Gh. Florea, din regimental 1 Care de Lupta, “pentru bravura si priceperea aratate in luptele de la Osinowskij”;

Locotenent de rezerva Petria M. Ioan, din Batalionul 2 Vanatori de Munte “pentru bravura si destoinicia cu care si-a condus compania de cercetare in luptele pentru cuceririle satului Valcele”;

De asemenea, drapelul Regimentului III Dambovita nr. 22 a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a “pentru vitejia si avantul fara seaman cu care s-au condus atat ofiterii cat si trupa in luptele de la Dealul Magura, Tohanul Vechiu, Chirali-halina, in batalia de la Olt si in timpul crancenelor lupte de la Nord-Vest de Campulung” – decorat la 16 ianuarie 1917 de catre Majestatea Sa Regale la iesirea de Sud-Est a satului Dragasani, judetul Putna.

Tot clasa a III-a primeste in 1947 si drapelul Regimentului 2 Care de Lupta “pentru curajul si spiritul de sacrificiu de care au dat dovada ofiterii, trupa acestui regiment, in luptele din Ungaria si Cehoslovacia”.

Bibliografie:

Col. Eugen Ichim, Ordinul militar de razboi “Mihai Viteazul”, Editurile Modelism & Jertfa, Bucuresti, 2000

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media