O nouă generație de juriști, pe băncile Universității Valahia. Cu ce speranțe pornesc să studieze dreptul

Aproape 200 de studenți au început anul I la Facultatea de Drept a Universității Valahia, domeniu care nu se confruntă cu problemele altor facultăți ocolite de studenți în ultimii ani. Totuși, deși se spune că este greu și costisitor dacă vrei să faci carieră ca avocat sau judecător, dreptul rămâne în topul preferințelor tinerilor care visează o carieră care să le aducă, printre altele, și satisfacții financiare.

Ce spun studenții, însă, despre alegerea pe care au făcut-o? Dreptatea, cinstea, provocările viitorului și dezvoltarea personală stau la baza deciziei.

Am ales facultatea de Drept pentru că am fost mereu fermecată de întreg domeniul: de avocații cu robe lungi care vorbesc mult, de judecătorii sobri, atât de raționali și calculați și de procurorii mereu atenți și curioși. Mi-am ales unul dintre cele mai dificile drumuri in carieră, dar iubesc provocările și mi-am promis că voi face tot ce pot pentru a proteja dreptatea și pentru a ajunge un profesionist de care să fie mândrii cei ce mă încurajează acum.” Claudia

Eu m-am înscris la drept pentru ca am vrut să mă depășesc pe mine. Inițial n-am vrut sa fac facultate deloc, în capul meu era c-am să mă  duc la munca și aia o sa fie viața mea de acum încolo, cu alte cuvinte se poate spune că nu mi doream prea multe de la mine, de la viață. Odată cu trecerea timpului am ajuns să cred ca se merita măcar să încerc și am ținut cont de personalitatea mea și de felul meu de a fi și am ales dreptul, și susțin cu tărie ca e cea mai bună alegere pe care am făcut-o! Personal mi-ar plăcea să ajung la criminalistică, dar motivul care m-a împins spre drept a fost faptul că mie îmi place justiția, îmi place ca lucrurile să fie corecte, ca omului care are dreptate, chiar să i se ofere aceasta dreptate, ca lucrurile sa fie cinstite pentru toată lumea. Și mi ar plăcea mult sa fiu capabilă să „ofer” dreptatea asta oamenilor.” – Maria.

Unul dintre profesorii care îi încurajează permanent pe studenți este Claudia Gilia, conferenţiar universitar doctor, cadru al Universității de 23 de ani.

Am început activitatea în Universitatea Valahia din Târgoviște în urmă cu 23 de ani. Am cunoscut tot atâtea generații de studenți și colegi care și-au început activitatea de la preparatori și au ajuns unii dintre cei mai respectați profesori universitari din țară. Universitatea este a doua mea familie și nu pot decât să îi mulțumesc că m-a primit și că îmi oferă spațiu pentru dezvoltare și exprimare.

Îmi doresc ca prin activitatea didactică pe care o susțin să le insuflu studenților mei pasiunea pentru a descifra tainele dreptului, seriozitatea în realizarea obiectivelor, implicarea în viața comunității din care fac parte. Să ajungă cât mai departe în cariera lor, dar, totodată să țină la rădăcinile lor.

Tinerii mei studenți trebuie să înțeleagă că numai printr-o pregătire riguroasă, asiduă și susținută vor putea avea un viitor așa cum și-l doresc. Încercăm să le fim modele, să le insuflăm dragostea pentru carte și să fie corecți în viață.” le-a transmis Gilia studenților, în prima zi a anului universitar.

Încurajarea profesorilor a contat și pentru Veronika, o studentă din Republica Moldova: “Am rămas plăcut surprinsă de felul în care am fost tratați de profesori. Amabili, dacă ai o neclaritate te ajută îți explică și eu cel puțin am simțit că iubesc cu adevărat această universitate și sunt dedicați în ceea ce fac. De asemenea pot spune și de Administratorul căminului și de Secretariat. Deschid o paranteză pentru că am într-adevăr cu ce să compar, am făcut o facultate în Moldova și un an la universitatea Transfrontalieră din Galați… profesorii aici nu se uită de sus în jos la tine sau să ne spună că suntem proști și dacă vor termina 2-3 din grup va fi o minune. Ce mi-a atras atenția la profesorii de aici e că ne-au spus „Mulțumesc că ați ales Universitatea din Valahia”. Veronika a ales dreptul pentru că ar vrea o carieră de procuror. Tânara descrie Târgoviștea ca un oraș în care îți poți construi un viitor:  “Îmi plac mult orașele mici în care după părerea mea cred că e mai bine pentru dezvoltarea personală, cel mai important nu pierzi timpul în drum e ușor și accesibil. Este un oraș cu un bun potențial de dezvoltare, mai ales pentru cei care vor dori să-și deschidă o afacere, Târgoviște este locul potrivit și e un oraș foarte frumos.”

Conferențiar universitar doctor Claudia Gilia, Conferențiar universitar doctor, Decan, Constanța Mățușescu, Lector universitar doctor Steluța Ionescu, Lector universitar doctor Mihai Grigore

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro