O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Iată de ce trebuie să iei zilnic acid folic!

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Există mai multe vitamine cu rol crucial în sarcină. Între ele se numără și vitamina B9, cunoscută ca acid folic, un produs realizat pe cale industrială, care contribuie la dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

Forma naturală, folatul, se găsește în alimente precum cereale, linte, fasole ferde, mazăre, năut, ficat de pui și vită, soia, spanac, ștevie, nuci și alune, brocoli, varză, vază de bruxelles, citrice, avocado, banane, ouă, pâine neagră ș.a. Din păcate, folații se absorb în proporție de 50% în organism, astfel că este necesară suplimentarea cu acid folic pe perioada sarcinii. „Este bine să suplimentăm, cel puțin în primul trimestru, cu produse de sinteză – medicamente de diferite tipuri, pentru a preveni defectele de tub neural. Nu trebuie luată o pastilă și încă o pastilă și altă pastilă, este suficient de luat zilnic pastila care contine toate vitaminele de care are nevoie gravida, pentru că dezvoltarea creierului copilului este importantă”, este sfatul medicului specialist dr. Andrei Tomescu.

Insuficient acid folic în organismul mamei poate produce anomalii congenitale pentru făt, precum splina bifidă – malformație care poate duce până la paralizie, palatoschizisul – despicatura valului palatin, anencefalia – absenta cerebelului si a encefalului și encefalocelul – o hernie a meningelui si tesutului cerebral.

Cât privește excesul de acid folic, el se elimină în mod natural, fiind un motiv în plus pentru ca femeile însărcinate să aibă în vedere administrarea suplimentelor de sinteză folositoare organismului.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Rolul iodului în dieta gravidei

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Malformaţiile fetale

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Brida amniotică,un pericol teoretic

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro