Moştenitorii lui Ion Ghica vând obiectele acestuia! Profesorul Silviu Miloiu şi alţi pasionaţi de istorie au cerut CJD să le achiziţioneze pentru a nu fi înstrăinate

Moştenitorii marelui om politic, Ion Ghica, vând 234 de obiecte care au aparţinut acestuia, într-o licitaţie online desfăşurată de o casă de licitaţii de artă din capitală. Obiectele provin în mare parte din conacul Ghica de la Ghergani, Răcari, expropriate de statul comunist în 1949. Profesorul universitar doctor, Silviu Miloiu, este cel care a descoperit vânzarea obiectelor, doar că termenul este foarte scurt, mâine, 9 mai având loc licitaţia. Miloiu a lansat o petiţie semnată de mai mulţi istorici, profesori şi pasionaţi de istorie, care solicită implicarea autorităţilor judeţene în achiziţionarea obiectelor. A fost depus şi un memoriu la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, suma necesară (aproximativ 50.000 de euro) putând fi luată din alocarea financiară dedicată manifestărilor Centenarului.

Rolul pe care Ion Ghica l-a jucat în prima etapă a constituirii statului modern și unificat român ne îndreptățește să solicităm, în anul în care la nivel guvernamental și al autorităților publice județene și locale este marcat Centenarul Unirii de la 1918, achiziția celor 234 de obiecte ce au aparținut lui Ion Ghica și familiei acestuia. Acestea provin, în marea lor majoritate, din conacul Ghica de la Ghergani. În cadrul licitației este reunită o întreagă colecție de obiecte și mărturii istorico-documentare care au aparținut familiei lui Ion Ghica, piese autentice de o mare valoare istorică și patrimonială al căror loc nu poate fi decât în patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște și, în cazul câtorva dintre acestea, al Castelului de la Miclăușeni, Mitropolia Moldovei exprimându-și deja interesul pentru a achiziționa acele obiecte ce țin de domeniul și castelul fiicei lui Ion Ghica, Maria Ghica Sturdza. Obiectele astfel achiziționate vor putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgoviște sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. În vederea achiziționării acestor bunuri, a căror valoare nu ar depăși 50.000 Euro, s-ar putea dispune de fondurile alocate pentru marcarea Centenarului și incluse deja în bugetul Consiliului Județean Dâmbovița.” se arată în textul memorului, susţinut şi de publicaţia noastră.

Cele 234 de obiecte pot constitui o colecţie muzeală solidă, find vorba despre fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, obiecte de artă decorativă, epistole, sigilii, medalii, gravuri, hărţi şi multe alte piese ce consitutie o valoroasă moştenire istorică şi culturală. Sperăm ca autorităţile judeţene să sprijine acest demers, fiind vorba despre moştenirea culturală a acestui judeţ.

Sursa imagini artmark.ro

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro