ortooxacell kiss2022.gif Flax

Moment unic pentru arheologia dâmbovițeană – prima Venus din România, expusă la Târgoviște

Târgoviște a intrat, de astăzi, într-un circuit extrem de select al muzeelor care au expuse statuete de tip Venus.

Statueta a fost descoperită la Piatra Neamț, într-un șantier arheologic al Complexului Muzeal Curtea Domnească, prin Muzeul Evoluției, pe 21 iunie. Stratul de locuire în care a fost descoperită a fost datat pentru anul 17.000 îHr., ceea ce face din Venus cea mai veche sculptură în piatră de pe teritoriul României. Arheologii spun că este posibil să fie chiar mai veche, având în vedere asemănăarea ei izbitoare cu Venus din Willendorf, a cărei vechime a fost estimată pentru 30.000 îHr.

Astăzi, la Târgoviște, într-un eveniment de talie națională au fost prezenți toți membrii echipei de cercetare condusă de profesorul Marin Cârciumaru. Aceștia au povestit publicului prezent, că primul care a văzut statueta a fost un elev, Andrei Zmeu, component al echipei de cercetare. Tânărul a povestit că vizitase, la începutul anului, muzeul Saint Germaine en Laye unde admirase Venus Brassempouy și unde și-a pus dorința de a participa și el la descoperirea unui asemenea artefact. Acesta a fost scos la iveală pe 21 iunie, de ziua solstiuțiului de vară, zi extrem de importantă pentru vânătorul din Paleolitic, pentru care natura avea o altă însemnătate.

Andrei Zmeu, elevul care a văzut-o primul pe Venus.

Profesorul Marin Cârciumaru și-a exprimat dorința ca statueta să devină un simbol național asemănător celei din Willendorf. Cercetătorul spune că statueta de la Târgoviște va pune Târgoviștea într-un circuit turistic al oamenilor e știință și pasionaților de paleolitic, datorită valorii ei naționale și universale, deosebite.

Venus va fi expusă permanent la Târgoviște, în Muzeul Evoluției. Pentru a fi pusă în valoare, este așezată într-o sală în care se află 65 de replici la scară, după toate statuetele de tip Venus descoperite în lume. Complexul Muzeal târgoviștean a luat măsurile necesare siguranței statuetei.

La evenimentul de astăzi au mai participat:  Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Ivan Vasile Ivanoff, secretarul general al județului, Ernest Oberländer, directorul Muzeului Național de Istorie a României, reprezentanți ai mai multor muzee județene de istorie din țara noastră, ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cadre didactice, iubitori de artă din Târgoviște și din țară.

În luna decembrie, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic a împlinit șase ani de la înființare, perioadă în care rezultatele cercetării paleoliticului din România, prin colectivul care activează în muzeu, s-au multiplicat constant, fiind recunoscute la nivel internațional.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media