La Lunguleţu, în acest an, producţie de cartofi mai puţină, dar mai scumpă

2018 nu a fost un an extraordinar de bun pentru cultivatorii de cartofi din comuna Lunguleţu, cunoscută ca şi patria cartofului! Din cauza condiţiilor meteo, din primăvara – vara acestui an, total nefavorabile culturii cartofului, fermierii s-au trezit cu recoltele înjumătăţite, faţă de anul precedent! Ploile torenţiale, care au alternat cu perioadele de secetă prelungită, au provocat pagube cultivatorilor de cartofi timpurii din principalul bazin legumicol al judeţului Dâmboviţa.

Chiar dacă au obţinut o producţie mult mai mică faţă de anul trecut, fermierii din comuna Lunguleţu nu disperă. Ba dimpotrivă, ei încearcă să vadă şi partea plină a paharului în sensul că, în cazul producţiilor mici, preţul de vânzare al cartofilor este mult mai mare, şi deci pierderea se compensează.

Producţia de cartofi din acest an este mică din mai multe cauze. În primul rând a fost seceta din perioada plantatului. Apoi au venit ploile din martie şi s-a plantat târziu. Apoi a venit din nou seceta. A fost un an foarte capricios şi foarte diferit faţă de ceilalţi ani. Au urmat două luni şi jumătate de secetă, după care au început ploile din iunie – iulie. Pe perioada de secetă, cine a putut să irige a fost bine, dar chiar dacă irigi nu poţi să faci producţia pe care o faci cu ploaia.

Temperaturile au fost foarte ridicate şi din păcate au urmat băltirile, din cauza ploilor multe din iunie – iulie, iar cartofii s-au stricat în pământ. Deci aceste două fenomene, asociate, au determinat diminuarea producţiei de cartofi. Recoltatul este pe final… Au fost cazuri când s-a depăşit 50%,  unii chiar mai puţin, dar în general media producţiei din acest an este undeva la 60-70%, faţă de anul trecut. Preţul de vânzare al cartofilor este bun.  Dacă ar fi fost preţul din anii trecuţi, de 30 de bani, la producţia de acum era faliment curat. Acum preţul de vânzare este de 80 de bani, 90 de bani şi chiar 1 leu. Cei de calitate depăşesc 1 leu. Deci a fost vorba de condiţii exclusiv naturale. A fost o anomalie, să nu poţi să plantezi cartofi în martie şi să nu poţi să recoltezi în iunie – iulie, din cauza ploilor şi în toată această perioadă a fost secetă şi căldură  foarte mare”, a menţionat primarul comunei Lunguleţu, Vlad Ion și el cultivator de cartofi.

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro