Învățământul particular în județul Dâmbovița, analiză și perspective

Pluralismul educațional este asigurat în județul Dâmbovița prin rețeaua celor 6 unități de învățământ particular postliceal și preșcolar, dintre care cinci acreditate și una autorizată:  Grădinița ,,Dorothy” Târgoviște, Grădinița ,,Sfântul Francisc” Târgoviște și Grădinița ”Model” – Valea Voievozilor, la care se adaugă Școala Postliceală ,,CAROL DAVILA”, Școala Postliceală F.E.G. și Școala Postliceală Sanitară “CHRISTIANA” Târgoviște.

În anul școlar 2017-2018,  frecventează cursurile acestui tip de învățământ 205 copii de grădiniță și 710 elevi la școlile sanitare. Cererea pentru școlarizarea în învățământul postliceal sanitar particular se menține destul de ridicată, elevii beneficiind de instruire practică de specialitate de calitate în instituțiile medicale din Municipiul Târgoviște, iar absolvenții fiind solicitați pe piața muncii internă și europeană.

Legea Educației Naționale nr.1/2011 aduce reglementări cu privire la învățământul privat prin definirea criteriilor, standardelor și indicatorilor de performanță pe care trebuie să le îndeplinească unitățile de învățământ preuniversitar privat. Acestea sunt identice cu cele pe care trebuie să le îndeplineasca unitățile din sistemul public. De pildă, unitățile private de învățământ sunt unități libere, deschise, autonome atât din punct de vedere organizatoric, cât si economico- financiar, având drept fundament proprietatea privată, garantată de Constituție. În învățământul particular preuniversitar se aplică planuri similare cu cele din învățământul de stat, care cuprind discipline obligatorii, opționale și facultative, corespunzătoare standardelor naționale. Programele analitice ale disciplinelor trebuie  să răspundă acelorași cerințe ca si planurile de învățământ. Pentru învățământul particular preuniversitar, planurile și programele de învățământ, similare sau alternative învățământului de stat, sunt aprobate de Ministerul Educației Naționale.

Posturile didactice în învățământul privat se ocupă în condițiile prevăzute de statutul personalului didactic. Personalul didactic de conducere trebuie să fie angajat cu norma de bază în unitatea de învățământ privat respectivă si să îndeplinească cerințele statutului personalului didactic privind ocuparea funcțiilor de conducere. Consiliul profesoral al unității respective de învățământ decide în legătură cu menținerea personalului în activitatea didactică sau de conducere, după împlinirea vârstei legale de pensionare.

În ceea ce privește diplomele sau certificatele acordate de unitățile din învățământul particular preuniversitar, înființate potrivit prezentei legi, acestea au valoare si produc efectele actelor de studii eliberate în învățământul de stat, dacă examenele de absolvire au fost susținute în fața unor comisii numite în conformitate cu dispozițiile legale. Elevii din învățământul particular se pot transfera la alte unități de învățământ de stat sau particular, cu acordul unității primitoare și în condițiile stabilite de Minister.


Inspectoratul Școlar Dâmbovița evaluează periodic unitățile de învățămȃnt particular  în întreaga activitate desfășurată, de la verificarea condițiilor de organizare a actului didactic și până la monitorizarea notării ritmice, a încheierii situației școlare și a pregătirii examenelor naționale.

 

Prof. Gabriela Istrate

Inspector Școlar General Adjunct

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița

 

 

 

 


PUNCTE TARI PUNCTE SLABE

Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca