Interviurile Gazetei: Medic neonatolog Roxana Aldea, despre importanța controalelor medicale în timpul sarcinii și perioada postnatală. Vezi unde te poți programa la consult:

Maternitatea este una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei, însă foarte multe mame nu conștientizează importanța supravegherii sarcinii de către un medic, iar mai apoi necesitățile nou născutului. Despre acest subiect ne-a vorbit medicul neonatolog al Clinicii Hymarco Târgoviște, Roxana Aldea, care ne-a mărturisit că educația este principalul factor care face diferența în cazul femeilor care aleg să aducă pe lume un copil.

-Este greu să lucrezi cu copiii?
-După ce te-ai obișnuit, nu. Neonatologia este o specialitate din umbră. Întotdeauna suntem în umbra ginecologilor. Ei sunt vioara întâi. Din păcate, cel puțin în județul nostru sunt gravide care nu merg niciodată la doctor. Suntem un județ sărac, cu o educație foarte slabă, cu multă populație în mediul rural, lucru care determină o adresabilitate slabă la medic și atunci se nasc copii cu probleme infecțioase, malformații, prematuritatea. Și aiic e nevoie de noi. E greu nu pentru copil, care nu vorbește, dar când o femeie crede timp de nouă luni că are un copil sănătos în ea, când naște și i se spune că cel mic nu e bine, impactul este foarte mare. Este o specialitate foarte încărcată din punct de vedere emoțional, pentru că, în general, oamenii se așteaptă la un lucru bun la naștere, iar când tu vii și spui că bebelușul poate să moară e foarte greu și e greu să îi faci să accepte, să înțeleagă. Noi avem aici, cel puțin la Spitalul Județean doctori foarte buni, care au lucrat în străinătate, o secție foarte dotată. Putem face foarte multe. Cu toate astea, mulți întreabă dacă nu îi trimitem la București.
De asemenea, copiii trebuie urmăriți. Sunt copii care, dacă au stat în spital două-trei luni până la urmă firesc este ca medicul care s-a ocupat de ei în spital să îi urmărească apoi. Din acest motiv, am ales să vin aici și la pediatrie, pentru a îi urmări cât mai mult, neonatologia fiind o specialitate care permite urmărirea copiilor în primele 30 de zile.

-Ce soluții ați vedea ca adresabilitatea la medic să fie mai mare și încrederea în spital asemenea?
-În primul rând educația. Mi-a spus o mamă că, dacă copilul mișcă în burtă, de ce să vină la medic? Deci ele consideră că ele nu au nimic, copilul este în regulă. Noi nu știm să facem prevenție. Împreună cu doamna Uzdriș, am încercat aici, la Hymarco, să facem cursuri de puericultură, Școala mamelor, dar, deși la început cursurile erau gratis, mamele nu veneau. Și erau lucruri importante. Li se explica ce se întâmplă pe parcursul sarcinii, la naștere, după naștere.
Ne lovim de lipsa de cunoaștere a mamelor pentru alăptare, de faptul că ele nu își doresc să facă acest lucru și nu cunosc importanța alăptării pentru copil. Când ducem copiii mamelor în spital, ne întreabă de ce este nevoie să îi alăpteze imediat.
De asemenea, foarte multe mame nasc prin operație cezariană la cererea lor și nu înțeleg că nașterea prin cezariană trebuie să se facă atunci când este o problemă.
În ziua de astăzi, avem surse de informare peste tot. Mi se pare că educația de bază lipsește. Sunt multe lucruri de bun simț care nu se știu.

Medicul Roxana Aldea este medic primar neunatolog, rezident pediatru, cu competență în ecografie generală. Este medic la Spitalul Județean Târgoviște din anul 2005 și din acest an activează și la Clinica Hymarco pe specializările ecografie pediatrică, puericultură și, în curând, pediatrie. Medicul Roxana Aldea spune că i-a plăcut din totdeauna biologia și, pentru că tatăl nu voia ca fiica lui să devină profesor de biologie, a ales medicina, iar la acest moment crede că nu ar putea să facă altceva.

Rezidențiatul este o loterie. Am ales neonatologia, ca să nu aleg ATI-ul, despre care am zis că este complicat. Am ales neonatologia crezând că e mai ușoar. Nu e deloc mai ușoară, ci este la fel de stresantă ca și terapia intensivă, dar e tare frumoasă. Când familia pleacă cu un copil sănătos acasă, ai o satisfacție pe care nu ți-o poate da altceva. –medic Roxana Aldea

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro