Instanța a suspendat hotărârea prin care Primăria Târgoviște plimba, lunar, persoanele cu handicap pentru obținerea gratuității de transport

Tribunalul Dâmbovița a anulat recent o hotărâre adoptată de consiliul local al municipiului Târgoviște, în luna iunie a acestui an, prin care persoanele cu handicap erau obligate să meargă lunar la Direcția de Asistență Socială a municipiului, unde pe baza unei cereri, primeau câte 60 de bilete pentru transportul în comun din oraș, cu posibilitate suplimentării. Hotărârea Tribunalului Dâmbovița nu este definitivă, dar prevederile hotărârii sunt suspendate până la o decizie definitivă.

Inclusiv persoanele cu handicap s-au plâns de această situație, pentru că legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (448/2006) stipulează clar că ele au dreptul la legitimații gratuie de transport, valabile pe întreg teritoriul țării, care sunt eliberate de către Direcțiile Județene de Asisență Socială și Protecția Copilului. Din luna iulie, târgoviștenii care se beneficiau de prevederile legale, erau obligați de către Primăria Târgoviște, ca pe lângă legitimația valabilă în întreaga țară, să obțină și aceste bilete pentru care era necesară deplasarea la sediul DAS. Mai mult, persoanele beneficiare ale legii, care aveau legitimație, dar nu aveau bilet, ar fi trebuit, conform hotârării CLM, să fie date jos din mijloacele de transport. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși operatorul de transport nu a putut recupera de la autoritatea publică costul transportului pentru beneficiarii legii 448/2006 care nu aveau biletele emise în baza deciziei Consiliului Local.

Adrian Chiotan, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități spune într-un punct de vedere oficial, din lun august, că a solicitat Consiliului Local Târgoviște respectarea prevederilor Legii 448/2006, referitor a adoptarea acestei hotărâri care încală drepturile persoanelor cu handicap. Cu toate acestae, hotărârea nu a fost revocată.


Instituirea pentru persoanele vizate de textul legii a unei proceduri prin care dreptul de gratuitate pe toate liniile transportului urban cu mijloace de transport în comun pe raza municipiului Târgoviște să fie acordat prin emitereau unor bilete, în număr de două pe zi, cu posibilitatea de suplimentare, încalcă dispozițiile art. 23 din Legea nr. 448/2006 în condițiile în care aceste dispoziții conferă dreptul persoanelor vizate dreptul nelimitat de transport gratuit prin simpla deținere a unei legitimații, valabilă pe întreg teritoriul țării și nu doar pe raza unui anumit municipiu.” se arată în motivarea instanței.

În plus, instanța consideră că prevederile hotărârii afectează activitatea economico-financiară a transportatorului, neexistând reglementări care să prevadă în ce măsură biletele nefolosite de către beneficiari, dar emise de către societate, sunt ulterior stornate din evidența contabilă a operatorului, situație de natură a produce evidente implicații fiscale negative reclamantei.

 

Operatorul de transport solicită sistem informatic electronic de taxare

Reprezentanții AITT, transportatorul public local, spun că au transmis Primăriei Târgoviște, la începutul lunii octombrie, o solicitare privind instalarea în toate mijloacele de transport a unui sistem  informatic electronic de taxare. Prin acest sistem autoritatea publică locală ar avea un control deplin asupra numărului de titluri de călătorie cu tarif redus vândute și a număruui de călătorii efectuate de fiecare categorie de pasageri care beneficiază de gratuități. Până la acest moment, Primăria nu a transmis operatorului un punct de vedere, deși sistemul este unul clar și transparent, în bemeficiul evident al persoanelor vizate de gratuități și reduceri prin efectul legilor sau prin reglementări locale.

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Trafic