Infractorii condamnați pentru viol, omor, tâlhărie nu mai pot fi eliberați condiționat

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat astăzi inițiativa legislativă semnată de șapte liberali, potrivit căreia criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat.

Parlamentul a înăsprit condițiile pentru liberarea condiționată a infractorilor din închisori. Mai mult, cei condamnați pentru viol, omor sau corupere sexuală de minori nu vor mai putea fi eliberați înainte de termen.

Legea care face mai dificilă eliberarea infractorilor din închisori a fost inițiată de mai mulți parlamentari PNL și a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaților.

Potrivit actului normativ, nu vor mai putea beneficia de liberare condiţionată infractorii condamnaţi pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei.

Proiectul mai prevede că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă doar dacă cel condamnat a executat efectiv cel puțin 25 de ani de închisoare.

O altă dispoziție a legii prevede că, pentru a fi eliberat din închisoare, un infractor condamnat la sub 10 ani de detenție trebuie să fi executat trei pătrimi din pedeapsă, iar unul condamnat la peste 10 ani, trebuie să fi stat după gratii minimum patru cincimi din durată.

Doar dacă cei condamnați au peste 65 de ani condițiile sunt mai relaxate și anume: dacă au fost condamnați la sub 10 ani de închisoare, pot fi liberați condiționat dacă au efectuat două treimi din pedeapsă, iar vârstnicii condamnați la peste 10 ani pot ieși după efectuarea a minimum trei pătrimi.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea urmând a fi trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro