GĂEȘTI: Protest al medicilor după transformarea spitalului în suport Covid-19

Distribuie:

Protest în această dimineață al medicilor din Spitalul Orășenesc Găești, pe fondul deciziei, din 9 iulie, a ministerului Sănătății de a transforma unitatea într-una de tratare a pacienților Covid- 19. Ulterior s-a decis ca pentru pacienții neCovid să funcționeze în continuare Compartimentul de Primiri Urgenţe, radiologia, farmacia, dispensarul TBC şi ambulatoriul de specialitate.

Medicii, însă, spun că nu pot face față pentru că sunt puțini și nu sunt circuite epidemiologice.  De la începutul anului, au fost aproximativ 10.000 de prezentări la compartimentul de urgență al spitalului.

Protestul a fost unul menit mai mult a atrage atenția asupra situației spitalelor în contextul pandemiei. Decizia ca spitalul Găești să devină spital suport este deja luată de către minister, după ce pe 23 iunie, spitalul anunța pe facebook că ar vrea să se alăture luptei cu coronavirusul, dar nu se poate: “Am încercat să ajutam și noi, mai mult, în lupta anticovid prin alocarea unui spațiu izolat pentru acești pacienți. Azi a fost făcută cu forurile competente o nouă evaluare. Din păcate clădirea fiind monobloc și nefiind concepută inițial pentru aceasta situație, nu am reușit să găsim varianta corectă epidemiologic.

DSP Dâmbovița a transmis, în urma protestului, un comunicat de presă:  „Propunerea ca Spitalul Oraşenesc Găesti (cu excepţia Compartimentului de Primiri Urgenţe, radiologie, farmacie, dispensar TBC şi ambulatoriul de specialitate) să devină spital suport COVID, a fost fundamentată prin necesitatea asigurării condiţiilor de tratare sub supraveghere medicală, a pacienţilor confirmaţi  SARS -CoV -2, forme asimptomatice şi usoare, precum şi prin faptul că structura funcţională a acestuia, nu permite  acordarea simultană a asistenţei medicale în regim de spitalizare continuă a pacienţilor COVID şi a pacienţilor non COVID, prin desemnarea parţială a unor secţii/compartimente destinate exclusiv bolnavilor confirmaţi pozitiv SARS- CoV- 2.

Personalul Spitalului Orăşenesc Găesti a fost dezinformat că activitatea compartimentului de primiri urgenţe va fi suspendată, fiind dirijată într- un corp similar celui de triaj epidemiologic, amplasat la intrarea în unitate, fapt cu care Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa nu poate fi de acord.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au analizat structura funcțională a Spitalului Orăşenesc Găesti şi au stabilit că se pot asigura circuite funcţionale separate pentru CPU, laborator de radiologie şi imagistică şi ambulatoriul de specialitate, aflate la parterul clădirii, cu intrări separate atât pentru CPU cât şi pentru radiologie şi ambulatoriu şi în acest sens va emite aviz favorabil pentru noua structură.

Menţionăm că pacienţii COVID vor fi  investigaţi radiologic la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Echipa Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa  a identificat circuitele epidemiologice funcţionale necesare în vederea desfăşurării activităţii medicale suport COVID, astfel încât riscul de contaminare să fie eliminat:

-desemnarea zonei verzi destinate accesului şi odihnei personalului medical dedicat;

-zona galbenă destinată echipării/dezechipării personalului medical la intrare/ieşire/în /din zona roşie;

-zona roşie destinată exclusiv pacienţilor pozitivi;

Ca şi  la  celelalte unităţi sanitare suport COVID din judeţul Dâmboviţa, tratamentul pacienţilor COVID – pozitivi, forme uşoare sau asimptomatice, va fi stabilit în baza unui protocol încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte şi Spitalul Orăşenesc Găeşti, protocol ce va fi avizat de Direcţia de  Sănătate Publică  Dâmboviţa.

În baza acestui protocol, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, prin medicii specialişti boli infecţioase şi pneumologie, va evalua fiecare pacient stabilind schema de tratament, urmând ca la nivelul Spitalului Orăşenesc Găeşti, personalul medical să supravegheze evoluţia bolii, conform unor criterii stabilite clar de Ordinul M.S. nr.555/2020.

Primii pacienți pozitivi Covid-19 vor ajunge la Găești, săptămâna viitoare.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro