ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dragodănescu despre exproprierea Casei de Cultură a Sindicatelor! Patru confederaţii se consideră proprietari

Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Târgovişte, cândva o clădire fanion a oraşului care din păcate nu mai poate fi utilizată la adevărata ei valoare din cauza faptului că nimeni nu a mai investit în ea de ani buni, aparţine sindicatelor din România şi este administrată prin Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România! Preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu  nu a fost surprins deloc de faptul că Primăria Târgovişte a demarat procedura de expropriere a  imobilului… pe cauză de utilitate publică. Mai mult, acesta ne-a declarat că, din punct de vedere legal, exproprierea nu poate fi înfrântă, mai ales după ce legea exproprierii a fost modificată în urmă cu doi ani. Singura mare problemă a celor patru confederaţii sindicale care îşi arogă dreptul de proprietate asupra Casei Sindicatelor din Târgovişte este că nu au făcut la timp  „succesiunea”,  adică imediat după Revoluţia din 1989, pentru clarificarea  proprietăţii, iar un proces în instanţă s-ar întinde pe foarte mulţi ani, în cazul în care ar exista neînţelegeri între părţi.  De asemenea, liderul de sindicat, Nicolae Dragodănescu mai spune că sindicatele nu se opun exproprierii, dacă aceasta este dorinţa târgoviştenilor, numai că în acest caz Primăria Târgovişte va trebui să se împrumute de câteva milioane de euro bune…

 „Casa Sindicatelor din Târgovişte este a Sindicatelor din România şi este administrată prin Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor, potrivit legii. Am auzit năzbâtii că ar aparţine de Cartel ALFA, Frăţia… Nu, toate confederaţiile care au rămas după 1990… ca să spun aşa, UGSR nu a murit ci s-a retransformat, e ca şi cum nu s-a făcut succesiunea după 1990… şi atunci Casa de Cultură a Sindicatelor este administrată prin Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. Deci, în concluzie, aparţine sindicatelor din România…”, a declarat preşedintele Sindicatului „Valahia”  Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.

Acesta recunoaşte că, într-adevăr, există probleme şi că nu s-au putut face investiţii nici în sala mare de spectacol, dar nici în sala mică, pe partea de încălzire şi schimbare tapiţerie, din cauza faptului că nu au existat sursele financiare necesare.

Parţial este adevărat ce se spune despre Casa Sindicatelor în sensul că sala mare şi sala mică nu au încă încălzire şi nici tapiţeria şi scaunele de acolo nu  fost schimbate. Adică investiţiile pentru sălile de spectacol nu au putut fi făcute, iar principalul motiv este lipsa posibilităţilor financiare. Actul de cultură nu aduce bani, administrarea Casei de Cultură  a Sindicatelor se face printr-un Consiliu de Administratţie şi nişte directori care sunt numiţi acolo, iar toate veniturile din spectacole şi din ce mai funcţionează pe acolo au fost toate redirecţionate către administrarea Casei de Cultură. Nimeni nu a luat niciun ban de acolo, sindicatele nu au luat niciun ban de acolo. Sunt nişte venituri foarte mici… La un moment dat şi noi am fost supăraţi, pentru că s-a închiriat partea de jos la o firmă care prezintă mobilă, destul de neplăcut pentru ochii unuia care vine la un spectacol şi trebuie să treacă pe acolo, dar era singura sursă constantă de venit a Casei Sindicatelor, pentru că să ştiţi, prin lege, există obligativitatea să ai un om responsabil cu electricitatea, un om responsabil cu tăiatul biletelor, sunt funcţii care sunt necesar a fi plătite, iar ca să funcţionezi numai prin actul de cultură… este cu neputinţă. Nu poţi să susţii activitatea şi să faci investiţii doar prin actul de cultură.

Să ştiţi că, în Dâmboviţa, Casa de Cultură a Sindicatelor arată foarte bine, structura este foarte bună, atât doar că suntem deficitari la partea de încălzire şi partea de modernizare a celor două săli… Partea de etaj, unde s-a făcut un agrement cu Poliţia pentru a se face partea de examinare auto, acolo să ştiţi că arată totul foarte bine, pentru că investiţiile au fost mai mici, nu au fost aşa de mare anvergură. Casa Sindicatelor urma să facă în colaborare cu CJD o investiţie privind modernizarea, care presupunea să accesăm nişte bani europeni, însă s-a preferat o expropriere. Însă, să ştiţi că exproprirea, din punct de vedere legal, nu poate fi înfrântă. Legea exproprierii s-a modificat acum doi ani datorită faptului că se întârzâia foarte mult construcţia autostrăzilor… şi se aştepta mult până se terminau litigiile în desfăşurare.

Acum legiuitorul zice dacă există un interes public, adică statul, prin Consiliul Local, prin CJD sau prin Guvern, cu hotărâre de guvern, poate să declare interesul public după care se face o evaluare şi suma respectivă se consemnează într-un cont. După aceea, cei care dovedesc că sunt proprietari, după ce se judecă şi se termină procesele, îşi încasează banii. În acest timp actul de expropriere merge înainte, adică CLM, CJD sau Guvernul, statul român  devine proprietarul respectivului imobil şi îşi înscrie drepturile de proprietate… Şi noi suntem în situaţia în care municipiul Târgovişte, prin consilierii locali, a spus că este un edificiu de interes public. Nu este niciun fel de problemă, noi nu ne-am opus vizavi de această chestiune… Dacă târgoviştenii sunt de acord să se împrumute Primăria Târgovişte câteva milioane de euro numai ca s-o cumpere, asta este voinţa târgoviştenilor, este mai puţin important ce vrem noi”, a declarat Nicolae Dragodănescu, preşedintele Sindicatului „Valahia”  Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.

Proprietatea… o nebuloasă

Atunci când au vrut să facă cei de la Casa de Cultură a Sindicatelor o colaborare cu CJD, noi am cerut Guvernului, prin confederaţii, să dea o lege, să clarifice proprietatea… pentru că este o nebuloasă. Dat fiind faptul că nu s-a făcut aşa zisa succesiune, la momentul 1990, noi suntem în situaţia în care dacă nu se intervine prin lege, adică să putem devenii proprietari… nu doar cei care administrează şi folosesc.  Este o nuanţă aici, unii o înţeleg, alţii nu o înţeleg. Şi atunci suntem în situaţia în care, neexistând cadrul legal, se face în continuare administrarea de către cele 4 confederaţii prin această Asociaţie Naţională a Caselor de Cultură, iar dreptul de proprietate dacă nu va fi reglementat prin lege trebuie să fie reglementat prin instanţă într-un proces foarte complicat care ar însemna, în caz de gâlceavă, să se judece toate confederaţiile, dacă nu ar fi de acord cu ceva (…)”, a explicat liderul de sindicat, Nicolae Dragodănescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media