ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dr. Lucian Dorobanţu – Boala coronariană, cea mai frecventă cauză de deces în România!

 

In Romania boala coronariana este cea mai frecventa cauza de deces, ca de altfel in intreaga lume. Peste 60% dintre romani mor din aceasta cauza.

Boala coronariana reprezinta incapacitatea vaselor de sange de a asigura aportul constant de oxigen necesar unei functionarii corecte a inimii. Din cauza depozitarii grasimilor si altor substante pe peretii coronarelor, acestea se ingusteaza, blocand partial sau complet fluxul sangvin ce iriga inima. 

Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara al Spitalului Monza din Bucuresti:Boala coronariana poate debuta tacut, fara simptome sau poate avea manifestari usor de confundat cu ale altor boli. Se poate manifesta prin durere la nivelul toracelor sau poate semana cu binecunoscuta “arsura la stomac”. Uneori se poate confunda cu o banala “oboseala”. Ceea ce este grav este exprimarea “brusca” a bolii, prin infarct miocardic. Diagnostic grav, cu potential de moarte subita.”

Diagnosticul se realizeaza prin examen clinic si investigatii prescrise de medicul cardiolog, respectiv prin elecrocardiograma in repaus, electrocardiograma la efort, monitorizare Holter, ecocardiografie, coronarografie etc..”

In privinta a ceea ce o produce, din pacate, nu se poate stabili cu precizie o cauza a bolii coronariene, dar putem vorbi cu siguranta de factori favorizanti. Hipertensiunea arteriala, nivele necorespunzatoare ale colesterolului, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea si fumatul sunt principalii factori de risc. Cu cat se asociaza mai multi factori, cu atat va creste riscul bolii!

In functie de modul de manifestare, de gravitatea simptomelor si de nivelul de stenozare a arterelor coronare, tratamentul poate fi: medicamentos, endovascular sau poate consta intr-o interventie de bypass coronarian.

La indicatia medicului cardiolog, tratamentul medicamentos folosit pentru a trata suferinta va urmari mecanisme care sa “subtieze” sangele, sa dilate vasele, sa descompuna cheagurile, pentru a imbunatati fluxul sangvin prin interiorul arterelor ingustate. In paralel, se va urmari mentinerea sub control a tensiunii arteriale a pacientului.

In sindroamele coronariene acute, scopul principal al tratamentului este desfundarea vasului obstruat si rezolvarea complicatiilor, prin stentarea lui.

In cazul pacientilor afectiuni coronariene severe, respectiv bolnavi cu leziuni multiple pe arterele coronare este indicat tratament chirurgical, prin bypass aorto-coronarian, realizarea unei punti, leziunea fiind practic ocolita.

Dr. Lucian Dorobantu: “Prin interventia de bypass aorto-coronarian, chirurgul cardiovascular realizeaza “o punte” prin care sangele din artera aorta ajunge in artera coronara ingustata, astfel incat inima sa poata fi oxigenata corect. Prin aceasta interventie cordul se va revasculariza, simptomele bolii coronariene vor disparea, reducand riscul unui accident coronarian acut. Boala coronariana netratata la timp poate produce o afectarea grava a muschiului inimii si chiar moarte subita, prin infarct, in timp ce sansele de succes ale unui bypass coronarian la un pacient fara comorbiditati este de 99%.

Dr. Lucian Dorobantu este medic chirurg cardiovascular la Spitalul Monza din Bucuresti. Contact www.spitalulmonza.ro sau www.drluciandorobantu.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media