Directorul spitalului Găești, cercetat pentru intenția de a vaccina persoane din afara sistemului medical

Spitalul Găești este în centrul unui scandal național, după ce directorul instituției, doctorul Laurențiu Belușică a scris pe facebook că dozele care nu vor fi folosite pentru personalul medical, în cazul în care există refuzuri sau rămân doze zilnice care nu pot fi utilizate ziua următoare în condițiile protocolului de administrare, vor fi folosite pentru imunizarea găeștenilor care doresc acest lucru. Intenția medicului a ajuns, însă, la urechile ministerului care a deschis o anchetă pentru că acest lucru nu respectă procedura oficială de vaccinare.

Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie, până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile 0 și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevedea strategia – (…)  acest lucru este un alt aspect care va fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos”, a declarat, pe marginea subiectului, conform DIGI 24, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Totuși, la Găești, până la acest moment nici o persoană din afara etapei 1 (medici, personal medical, personal din centre sociale) nu a fost vaccinată. Pentru a nu irosi nici o doză, în condițiile în care un flacon de vaccin conține 5 doze pentru cinci pacienți, iar din momentul în care este scos din frigider și este diluat pentru a fi administrat, pe o perioadă de 5-6 ore, administrația a chemat personalul în așa fel încât să fie utilizate toate dozele.

În urma scandalului iscat de anunțul său Belușică spune că a discutat cu DSP Dâmbovița, care a sugerat o soluție pentru a nu se irosi doze: “DSP Dâmbovița mi-a oferit o soluție foarte, foarte bună, m-a ajutat foarte mult, au venit cu ideea să-i anunț dacă rămân astfel de doze și ei la nivelul județului vor găsi imediat pe cineva care are nevoie de vaccin și nu mai stau eu să-l caut”. Conform directorului spitalului găeștean, în România, ar fi fost aruncate 80 de doze de vaccin, până la acest moment. Informația nu este, însă, confirmată oficial.

Oricum discuția despre eventuale doze rămase era pur teoretică. Medicul spune că ar putea rămâne maximum 4 doze pe zi în centrul de vaccinare, dar acest lucru nu s-a întâmplat în primele două zile.

Conform Instituției prefectului Dâmbovița din cele 620 de persoane din etapa 1 care s-au înscris pentru vaccinare, în Dâmbovița, în prima zi au fost vaccinate 198.

Autoritățile centrale se tem că nerespectarea strategiei de vaccinare poate favoriza anumite persoane care să primească vaccinul înainte de perioada programată. Pentru populația care nu face parte din categoriile de risc vaccinarea ar urma să înceapă în luna aprilie.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro