Directorul adjunct al AJOFM Dâmbovița: ”S-a cam pierdut acel cult al muncii, care era până în ’90”

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi de către AJOFM Dâmbovița, au fost prezentate activitățile derulate de instituție în primele șase luni ale acestui an, situația locurilor de muncă, a cursurilor de calificare, a ratei șomajului și a burselor locurilor de muncă organizate în tot județul.

Directorul adjunct al instituției, Cezar Dincă, a precizat că, deși marii angajatori din județ oferă locuri de muncă, acestea nu sunt ocupate, pentru că șomerii nu se grăbesc să își arate interesul pentru oferta angajatorilor. Astfel, se pare că Arctic Găești a oferit la ultima bursă a locurilor de muncă 150 de posturi, pe perioadă determinată, ca și operator bandă, fără condiții de studii sau de vechime, cu salariu, bonuri de masă și transport,  pentru care nu s-au arătat interesați decât. De asemenea, două firme de cablaje, una la intrarea în Ploiești și una din Pitești, au oferit același număr locuri de muncă, însă, la fel, fără succes.

La un moment, dat nu se reușește o corespondență între cerere și ofertă, respectiv condițiile angajatorului nu sunt îndeplinite de către persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, altă dată distanța constituie un impediment, adică naveta. La un moment dat, este pusă în discuție salarizarea, care poate nu este atractivă. De asemenea, constatăm, totuși, o reticență a persoanelor față de angajare. Cred că, pe de o parte, sa cam pierdut acel cult al muncii, care era până în ’90. Cred că era mai multă seriozitate. Nu că suntem nostalgici acum, dar vorbim la modul comparativ. Asta e părerea mea.  Preferă să stea fără niciun venit acasă sau poate se duc cu ziua, decât să aibă o stabilitate. Constat că, în momentul în care le oferi ceva, încep motivele. Anul trecut, am avut oferte de angajare cu angajare și subvenție. Nici acolo nu am avut succes. Eu nu am văzut o abundență pentru aceste locuri de muncă pe care le avem. Cu mici excepții, că poate unii nu se încadrează pentru condițiile solicitate.  Cezar Dincă, director adjunct AJOFM Dâmbovița

La finele lunii rata șomajului înregistrată de AJOFM Dâmbovița, în rândul șomerilor înregistrați în baza de date a instituției era de 6,26% , însă se așteaptă o ușoară creștere a acesteia în această vară, când vor absolvi liceul și facultatea mii de tineri, care, din experiența anilor trecuți, se vor înregistra la AJOFM. Deja, 280 de absolvenți de liceu s-au înregistrat la șomaj, pentru a primi indemnizația de 250 de lei lunar. Asta înseamnă că tinerii respectivi nu vor susține examenul de Bacalaureat, deci nu vor merge la facultate ci vor rămâne șomeri până când vor reuși să se angajeze. Dacă vor reuși prea curând.

Între timp, AJOFM Dâmbovița continuă să organizeze cursuri de calificare, deși tot directorul instituției spune că nu sunt urmate doar de persoane cu adevărat interesate să învețe.

De asemenea, instituția îi informează pe șomeri pe site-ul instituției că țările din spațiul UE oferă 1386 de locuri de muncă în diferite domenii. Dintre aceștia, cele mai multe sunt pentru șomerii necalificați. În județ, situația este una modestă în ceea ce privește oferta permanentă a locurilor de muncă. Mai ales în ceea ce îi privește pe cei cu studii superioare, care au doar 29 de locuri pentru care pot opta. Mai sunt oferite 259  pentru persoanele calificate în diferite meserii și 46 pentru muncitori necalificați.

De reținut este și faptul că angajatorii care încadrează în muncă pe perioada verii elevi primesc lunar pentru aceștia 250 de lei din partea statului. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți de liceu sau studii superioare primesc subvenții cu o valoare cuprinsă între 500 și  750 de lei.  În plus, cei care se angajează la o distanță de peste 50 de kilometri de casă primesc prime de mobilitate. La fel și dacă își schimbă domiciliul.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “Directorul adjunct al AJOFM Dâmbovița: ”S-a cam pierdut acel cult al muncii, care era până în ’90”

  • 30 iunie 2016 at 9:29
    Permalink

    s-a cam pierdut si cultul platii 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro