Stresul este o stare emoțională și fizică de tensiune care poate să provină de la o situație sau de la un gând și se manifestă la nivel psihic prin nervozitate sau încordare, iar la nivel fizic prin stimularea secreției de adrenalină, intensificarea bătăilor inimii ori transpirație.
Pentru a reduce stresul, avem la îndemână diferite soluții între care și a opta pentru alimente care ajută organismal să crească rezistența la stres.
Cerealele integrale
Cerealele conțin o cantitate importantă de carbohidrați care se absorb mai greu în organism, ajutând creierul să producă mai multă serotonină, substanță chimică ce calmează creierul în ritm constant.
Datorită digestiei lente, asigură un aport energetic pentru o lungă durată de timp, fiind foarte indicate persoanelor care au o viață agitată, cu multe griji, dorm puțin sau se simt foarte obosite.
Consumate cu lapte, iaurt sau în alte forme, acestea ne ajută să fim mai rezistenți în fața stresului.
Fructele de padure
Murele, zmeura, alinele și chiar căpșunile ajută la îndepărtarea stresului prin creșterea nivelului de magneziu și vitamina C din organism. Scăderea acestora slăbeste sistemul imunitar și provoacă o stare generală de stres și epuizare.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este bogată în fier și polifenoli, compuși vegetali cu multiple beneficii pentru sănătate. Studiile au evidențiat o asociere între deficitul de fier și anxietate, iar cacaoa, bogată în acest mineral, poate îmbunătăți starea de spirit. Și cum vitamina C ajută la absorbția fierului în organism, ideal ar fi să asociezi ciocolata neagră cu citrice, cum ar fi mandarinele sau portocalele.
Spanacul și legumele cu frunze verzi
Spanacul și legumele cu frunze verzi precum urzicile, varza de Bruxelles, broccoli sunt pline fier și magneziu, recunoscute pentru proprietățile benefice, inclusiv pentru capacitatea de a ameliora depresia.
Migdalele
Migdalele sunt pline de vitamine antistres, care te pot face mai rezistent în timpul unei crize de stres sau de depresie. Pentru a simți efectele, consumă circa 20 de migdale în fiecare zi. Acestea conțin în special vitaminele B2, B6, E, magneziu și zinc. Vitaminele din complexul B și magneziul sunt implicate în producerea hormonului “fericirii” – serotonina. Se știe că secreția acestui hormon la nivel cerebral determină o stare de bună dispoziție, iar vitamina E este importantă pentru întărirea sistemului imunitar.
De asemenea, migdalele au beneficii și asupra sistemului cardio-vascular, în lupta antistres, deoarece conțin antioxidanți, având capacități detoxifiante.
Avocado
Avocado este bogat în fibre, potasiu, vitamina E și magneziu – despre care s-a descoperit că poate ameliora simptomele anxietății. Specialiștii recomandă câte un sfert sau jumătate de avocado de câteva ori pe săptămână.
Ceaiul verde
Consumul de ceai verde pe parcursul zilei poate induce o senzație de calm, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține, printre care EGCG (epigalocatechin galat) și L-teanină. Un studiu japonez, randomizat și controlat cu placebo, a demonstrat că suplimentele cu L-teanină au ameliorat, stresul, depresia și anxietatea. Totuși, ceaiul verde conține cofeină și poate contribui la agravarea anxietății, dacă e consumat în exces.
Alimentele bogate în Omega-3
Peștele gras, semințele de chia, semințele de in și nucile sunt surse excelente de Omega-3, în special EPA și DHA. Acești acizi grași esențiali contribuie la reglarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, asociați cu starea de bine.