Destinație de timp liber: Mănăstirea Bunea, colțul de Rai din Vulcana-Băi. Accesul se face acum pe un drum asfaltat până la poarta locașului

În urmă cu un an de zile, vă ofeream un material informativ despre Mănăstirea Bunea, locașul sfânt din inima pădurii Vulcana-Băi, unde se ajungea foarte greu cu mașina, din cauza unui drum neasfaltat. Popas la Vulcana-Băi: Mănăstirea Bunea, locașul sfânt din inima pădurii (FOTO)

Astăzi, cei 2,5 kilometri de drum până la poarta mănăstirii sunt asfaltați, drumul fiind vegheat de povețe scrise pe plăcuțe amplasate în copaci, din loc în loc, și se pot parcurge în doar câteva minute. Iar drumul până la Mănăstirea Bunea merită parcurs în orice zi în care simțiți că aveți nevoie de liniște și vreți să vă rugați.

Sfânta Mânăstire Bunea este un monument istoric situat pe culmea dealului Vulcana-Băi, unde se ajunge pe un drum forestier lateral din DJ 712B. Este un schit de călugări ce are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (biserica veche), Sfântul Mucenic Pantelimon și Sfânta Maria Egipteanca (biserica noua) , la 630 metri altitudine, cu expunere sud-estică, cu arhitectura corespunzătoare domniei lui Matei Basarab și este înconjurată de păduri de foioase: fag, stejar, ulm, anin şi paltin. Schitul vechi ar fi fost construit în anul 1654 de vistierul Bunea Grădişteanu și se găsea într-o grotă. Legenda locului spune că Bunea ar fi fost urmărit de turci şi s-ar fi ascuns într-o grotă aflată mai jos cu circa 100 de metri de locul unde a înălţat mai târziu mănăstirea.

După alte izvoare s-ar părea că Bunea, ca de altfel mulţi alţi boieri, ar fi fost urmărit de dorobanţii şi şeimenii sîmbriaşi ai domnitorului Matei Basarab, deoarece aceștia s-au răsculat după lupta de la Finta pentru că nu și-au primit soldele. Bunea a mulţumit lui Dumnezeu că a scăpat cu viaţă, ridicând, în anul 1654, mănăstirea care-i poartă acum numele. Grota există si astazi şi este folosită de pustnici, care urcau aici cu ajutorul unei scări şi rămâneau în peşteră săptămâni în şir pentru post şi rugăciune. Pelerinii ca și turiștii nu ratează momentul de a vizita şi grota, considerând-o a fi un lăcaş protejat de Dumnezeu.

Călugării sunt primitori și deschişi și-i povățuiesc pe cei aflați la ananghie. Au în permanenţă pregătite câteva camere pentru oaspeţi. La Mănăstirea Bunea există un ritual aparte. Nu se foloseşte carnea pentru prepararea hranei. Toate cele de trebuinţă se procură din sat, iar pentru iarnă călugării conservă ciuperci, fructe de pădure şi legumele produse în grădina proprie. Cei care au ajuns la Mănăstirea din pădurile Vulcanei-Băi spun că s-au simţit mai aproape de Dumnezeu, iar liniştea şi aerul curat au darul să-i ajute să-şi cureţe mintea şi sufletul. (http://www.infoturism-vulcanabai.ro)

 

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Destinație de timp liber: Mănăstirea Bunea, colțul de Rai din Vulcana-Băi. Accesul se face acum pe un drum asfaltat până la poarta locașului

  • 3 iulie 2017 at 8:21
    Permalink

    cu aproape 50 de ani in urma era o singura chilie cu un singur calugar care avea grija de schit.prea multa opulenta.

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro