Deputatul USR de Dâmbovița, Daniel Blaga, a prezentat câte un scurt bilanț al activității miniștrilor USR: Diana Buzoianu (Mediu), Radu Miruță (Economie) și Ionuț Moșteanu (Apărare), la o lună de la preluarea mandatelor.
Diana Buzoianu, ministra USR a Mediului, a preluat mandatul. Și a început cu lucrurile care contează.

A trimis controale încrucișate la toate gropile de gunoi municipale. Rezultatul? Amenzi de 1,8 milioane de lei și presiune reală pentru a preveni incendiile.

A salvat Programul Rabla pentru persoane fizice, în ciuda restricțiilor bugetare. 200 de milioane de lei merg către românii care vor să-și schimbe mașina cu una mai puțin poluantă.

A prezentat public stadiul PNRR pe Mediu, cu tot cu penalitățile care ne-ar putea costa scump. A arătat clar cine sunt responsabilii și ce e de făcut pentru a salva fondurile europene.

A început reforma Romsilva – o instituție-cheie pentru mediu. Se reduc direcțiile și sporurile nejustificate, iar banii merg la pădurarii care chiar își riscă viața pentru a apăra pădurile.

A lansat măsuri pentru protejarea inspectorilor care fac controale de mediu. Primul pas: dotarea lor cu bodycam-uri, ca să fie în siguranță la controalele pe teren.
Într-o lună, Diana Buzoianu a arătat ce înseamnă un ministru care are priorități clare și nu se ferește de muncă.
Radu Miruţă, ministrul USR al Economiei și Digitalizării, a început mandatul cu decizii ferme, curajoase și de bun-simț:

A deblocat 982 de dosare Start-Up Nation, program cu 444 mil. euro finanțare europeană. Peste 22.000 de antreprenori tineri merg mai departe spre finanțare.

A oprit un jaf care dura de 18 ani: o clădire de birouri a ministerului era folosită de firme private pe gratis. Evacuare dispusă, urmează plângere penală.

A desființat compania de stat Mamaia SA, o absurditate cu 4 șefi și 3 angajați care închiria o singură vilă. Urmează audit în toate companiile din subordine.

A demascat risipa de la SALROM și a început demiterea conducerii după ce a ignorat ani la rând avertismente privind Salina Praid.

A făcut pași concreți pentru digitalizarea unor servicii publice si a deschis uși pentru investiții in domenii-cheie.
În această perioadă scurtă,
Ionuț Moșteanu ministrul USR a Apărării Naționale, a făcut pași importanți pentru a întări capacitatea de apărare a României și pentru a integra industria locală în marile contracte de înzestrare.


A lansat două achiziții strategice pentru înzestrarea Armatei Române: 2,5 miliarde € pentru 246 de mașini de luptă ale infanteriei (MLI) și 400 milioane € pentru armament individual NATO (SAI). Una dintre condițiile achiziției este producția lor în România: 100% local pentru SAI, ~85% pentru MLI.

A semnat, alături de ministrul Apărării din Țările de Jos, memorandumul prin care România va primi 18 avioane F-16 și va permanentiza Centrul de Instruire F-16 din țara noastră.

A avut discuții bilaterale cu ministrul Apărării din Ucraina pentru producții comune și cooperare regională în cadrul inițiativei europene
#SAFE (prin care statele europene sunt încurajate să colaboreze în producția de echipament de apărare).

A consolidat relația cu
#SUA: întrevederi cu Secretarul Apărării, cu senatori americani și cu reprezentanți ai Ambasadei SUA, în contextul tensiunilor din regiunea Mării Negre.

A reprezentat România la Summitul
#NATO de la Haga, unde a susținut ferm apărarea colectivă și creșterea investițiilor pentru securitatea comună.