Chiar dacă nu a confirmat, dar nici infirmat zvonurile publice privind candidatura, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este asimilat de publicul larg ca viitor candidat la președinția României. În acest context, acuzația de plagiat care i-a fost adusă a fost lămurită public de către Comisia de Etică a ASE. Conform acesteia plagiatul este de sub 1% , nu 20% cum s-a afirmat în spațiul public.
„Se constată plagiatul în cadrul tezei de doctorat a ………………., prin însușirea de către acesta și prezentarea drept creație personală, a unui număr de aproximativ 43 de rânduri (325 cuvinte, ceea ce reprezintă 0,36% din teză, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), fără ca autorul tezei de doctorat să fi citat această sursă în textul tezei sau la bibliografia finală, precum și a 2 tabele (3,51% din totalul tabelelor din teză) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), acestea neavând nicio sursă menționată, nici în textul tezei, nici la bibliografia finală”, se arată în hotărârea Comisiei.
„Pentru restul textelor/tabelelor menționate în sesizări, suspiciunea de plagiat nu se confirmă și prin urmare se resping sesizările formulate de petenți, neexistând certitudinea că autorul ar fi avut intenția de a-și însuși textele și de a le prezenta drept creație personală”, se adaugă în document.
Chiar în afara unei candidaturi oficiale, Mircea Geoană a depus recent o cerere pentru a-și înregistra o siglă cu textul “Mircea Geoană 2024 Președinte”.