Astăzi, comunitatea bulgară din Târgoviște a fost în sărbătoare. Cartierul a împlinit 165 de ani de atestară documentară, ocazie cu care oaspeți importanți le-au călcat pragul bulgarilor. Oameni destoinici, harnici și primitori, membrii comunități bulgare, i-au primit, ca de fiecare dată, pe oaspeți cu un program artistic de excepție al Ansamblului Bosilce și cu tradiționala plăcintă sârbească, o delicatețe, pe care au savurat-o, pe săturate, inclusiv politicienii, invitați la eveniment.
Plăcinta sârbească este o reţetă de plăcintă tradiţională a bulgarilor din zona Târgoviştei. Această plăcintă se numeşte “băniţa” (băniţa) în limba bulgară.
Am aflat pentru dumneavoastră rețeta tradiționalei plăcinte sârbești, veche de peste 100 de ani, pe care ne-a împărtășit-o doamna Marcela Costache (FOTO), care prepară acest desert de aproape 20 de ani.
Plăcinta sârbească cu dovleac (pentru o tavă)
Se ia o jumătate de kilogram de făină, se adaugă o jumătate de ceașcă de cafea cu ulei și se completează cu apă călduță. Se face o cocă moale, care se împarte în cinci părți, patru egale și una puțin mai mare, pentru prima foaie din tavă.
Se întind foile mari cât tava rotundă, după care se dă dovleacul prin răzătoare. În tava tapetată cu ulei și făină se pune prima foaie, cea mare, astfel încât să acopere pereții tăvii. Se adaugă peste ea dovleacul răzuit. Se pune apoi a doua foaie, din nou dovleacul și zahăr peste el și tot așa până se termină foile. Ultima foaie se stropește cu ulei și apă, după care se dă plăcinta la cuptor (220-240 grade) pentru cel mult 60 de minute, timp în care se mișcă, de întoarce de câteva ori tava, pentru a se coace uniform plăcinta. Se servește caldă sau rece. Este la fel de bună și perfectă pentru un desert cu care veți ieși în evidență.
Același procedeu de preparare este valabil și pentru plăcinta cu mere, doar că, în loc de dovleac, se va folosi mere date prin răzătoare (opțional, cu scorțișoară), și pentru cea cu brânză.