De Sfinții Petru şi Pavel, ciobanii au măsurat laptele animalelor! – VIDEO

Măsuratul laptelui este un obicei tradiţional care se păstrează de sute de ani. Când îi sărbătorim pe Sfinţii Petru şi Pavel ciobanii măsoară laptele de la toate vacile, după care calculează cantitatea de brânză cuvenită fiecărui crescător de animale.Ciobanii s-au întalnit în week-end în Masivul Leaota, pe Muntele Pietrele Albe şi au măsurat laptele, alături de proprietarii animalelor.

Înainte de a fi mulse, vitele au îndurat o ploaie torenţială, rece, care nu a făcut altceva decât să scadă producţia de lapte din ziua în care acesta este măsurat de ciobani, sub atenta supraveghere a proprietarilor de animale.

Cantitatea de lapte mulsă de la o vacă se înmulţeşte cu şase, adică cu numărul lunilor în care vitele stau la munte. Rezultatul reprezintă kilogramele de brânză de burduf şi urdă pe care le primeşte deţinătorul vitei respective. Crescătorii de animale spun că îşi aduc vitele la munte în special pentru brânza de burduf. Aceştia şi-ar dori ca şi tineretul să cunoască tradiţia populară.

Sărbătoarea ciobănească nu s-a încheuat fără binemeritatul ospăţ cu brânză de burduf şi mămăligă fierbinte, unde ciobanii au schimbat impresii cu proprietarii animalelor. Cât de mulţumiţi au fost crescătorii de animale, dar şi ciobanii, de rezultatul măsuratului laptelui veţi afla într-o ediţie specială a emisiunii Carpe Diem, joi seara, de la ora 21:30, doar pe MDI TV.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro