ortooxacell kiss2022.gif Flax

De la cititori: Petruț Florin – Viitorul financiar stă în criptomonede

Petruț Florin este student al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, specializarea Jurnalism, anul I, Universitatea Valahia Târgoviște

Putem spune că asistăm la o nouă eră financiară, cea a criptomondelor. Criptomonedele sunt monede virtuale, digitale, nebancare și folosite ca mijloc de plată în mediul online. Se numesc criptomonede, deoarece tranzacțiile sunt securizate cu ajutorul criptografiei. Criptografia reprezintă o ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației precum și cu autentificarea și restricționarea accesului într-un sistem informatic.

Omul care a inventat prima monedă este necunoscut lumii, se știe doar pseudonimul lui, adică Satoshi Nakamoto. Foarte multe persoane sunt speriate de acest tip de monedă, deoarece aceste monede sunt foarte instabile, iar prețul acestora scade sau crește în orice secundă. Cea mai bine cotată monedă virtuală și cea mai cunoscută este bitcoin care are un preț de 14.144 de dolari în momentul în care citiți aceste rânduri. Valoarea acestei monede bitcoin la momentul apariției sale era de câțiva cenți, ajungând ca în acest an să valoreze foarte mult. Cel mai înalt punct pe care această monedă l-a putut atinge este acela de 20.000 de dolari.

Prima criptomonedă apărută a fost chiar bitcoin, care a apărut în anul 2009, iar după aceasta și-au făcut apariția și altele ca de exemplu: Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin. Aceste monede nu sunt controlate de nimeni, iar astfel foarte mulți se tem de ceea ce se poate întâmpla cu ea pentru că este o monedă instabilă, necontrolată de guverne sau bănci. Mondele sunt controlate de o rețea, adică de fiecare ultilizator în parte care se folosește în tranzacții de acest monede. Prețul unei astfel de monede este stabilit de către oameni prin cerere și ofertă iar comisioanele sunt aproape inexistente. Aceste monede sunt imposibil de falsificat ceea ce le face și foarte sigure.

Persoanele care au investit în acest tip de monede acum 3-4 ani în acest moment sunt milionare, deoarece prețul a crescut extrem de mult. Tipul de investiție în acest tip de monedă trebuie să fie unul pe termen lung, deoarece utilizatorul trebuie să urmărească cu atenție evoluția monedelor. Investițiile pe o perioadă scurtă vor fi o dezamăgire totală.Cu toate că oamenii sunt speriați de aceste monede, totalul investițiilor făcute până în acest moment ating pragul de 150 de miliarde de dolari. În spatele acestor monede stau milioane de calcule matematice făcute de către mineri (utilizatori care verifică, datează tranzacțiile și le partajează într-o bază de date) care se folosesc de calculatorul lor personal și portofelul lor vitual ca să creeze aceste criptomonede. În aceste momente procesul de minare este foarte greu de realizat și foarte scump de aceea, mai nou, ultilizatorii renunță la a mai crea aceste monede singuri și se grupează cu alți mineri astfel puterea de procesare va fi una mult mai mare, mai profitabilă dar și mai fiabilă pe termen lung. În prezent există “ferme” unde aceste criptomonede sunt produse în număr mult mai mare, deoarece puterea de calcul și procesare este mult mai dezvoltată, iar profitul mereu pe plus. Cele mai multe ferme se găsesc în China pentru că acolo energia electrică este mult mai ieftină și astfel ultilizatorii se pot bucura de un profit mult mai bun.

Criptomonedele folosesc protocoale proof-of-work pe bază de algoritmi de hashing. Proof-of-work descrie un sistem  care are nevoie de un efort nesemnificativ, dar fezabil de a descuraja folosirea rău intenționată a puterii de calcul, ca de exemplu trimiterea e-mailurilor spam. Hashing-ul este o funcție a criptografiei, iar în informatică, funcțiile hash sunt folosite pentru a accelera căutările în tabele, cum este cazul în bazele de date mari sau comparările de date. Valoarea unei funcții hash este denumită rezumat, valoare hash, cod hash, sumă hash sau doar hash.Cele mai utilizate se bazează pe algoritmul SHA-256, introdus de Bitcoin, și scrypt, cel mai utilizat, având cel puțin 480 de implementări confirmate. SHA-256 este un algoritm criptografic hash și face parte din funcția criptografică hash SHA-2 creată de Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite.

Aceste monede ajung în portofelul virtual al utilizatorilor, iar acesta permite primirea de criptomonede, stocarea acestora și trimiterea lor către alte persoane. Aceste portofele virtuale sunt aplicații software instalate pe un calculator, telefon sau chiar pe un site. Băncile din țara noastră susțin că aceste monede prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar, deoarece ele nu sunt palpabile și controlabile. Aceste monede sunt legale în țara noastră, dar există țări în care ele au fost interzise tocmai din motivul că nu sunt palpabile sau controlabile.

Aceste monede au ca avantaje: ascunderea de date personale, transferul foarte rapid, utilizatorii dețin controlul, nu există limită de sumă pentru transferuri. Cu toate că ele au multe avantaje, există și unele dezavantaje ca: utilizarea redusă, foarte puțini comercianți o acceptă ca metodă de plată, tranzacțiile nu pot fi anulate.

Oricine dorește să investească în aceste monede trebuie să se informeze foarte bine, să facă o investiție pe termen lung și să se gândească foarte bine dacă poate investi în așa ceva.

 

Distribuie:

2 comentarii la „De la cititori: Petruț Florin – Viitorul financiar stă în criptomonede”

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media