Președintele USR Dâmbovița. Daniel Blaga, critică hotărârea ADI – Management Integrat al Deșeurilor Dâmbovița privitoare la instituirea unei noi grile privind cuantumul taxei datorate de agenții economici din județul Dâmbovița. Noile taxe sunt mult mai mare decât ceea ce se plătește în prezent și variază în funcție de diferite criterii precum suprafață sau număr de angajați.
„Un restaurant între 10 și 31 de mese va plăti 1000 RON pe lună echivalentul a 1,43 t de gunoi și se continuă până să ajungem la valoarea maximă de 4400 RON pentru restaurante peste 60 de mese acum vin și întreb ce treabă are numărul de mese cu taxa de gunoi. Un restaurant, de exemplu, poate să aibă cinci mese de 10 persoane sau 25 de mese de două persoane. Mesele alea sunt modulare le aranjezi în funcție de clienți cum stabilim numărul de mese? Barurile de exemplu plătesc 150 RON pe lună indiferent de câte mese au. Repet total discriminator.
Sunt prevederi neclare. Există un tabel acolo în care pune pentru fiecare categorie cât se plătește . Orice operator economic care desfășoară activitatea, mai puțin comerț, într-un birou (bănci, avocați, notari, contabil, consultanță și așa mai departe) se spune că pentru un birou de maxim 100 m² și 2 între 2 și 5 salariați taxa este de 150 RON pe lună, iar pentru un birou peste 100 m² și între 6 și 10 angajați este 500 RON pe lună. Acum ce se întâmplă dacă pici între grile? Dacă ai peste un birou de peste 100 m² și tot cinci angajați, sub șase angajați, sau ce se întâmplă dacă ai sub aceeași sută de metri pătrați și ai mai mulți angajați, ai șase angajați. Cum se plătește taxa? Se face referire la numărul de salariați. Acest număr de salariați cum se calculează? De exemplu mămicile aflate îngrijire copil care teoretic sunt în continuare angajate, dar nu vin la birou ca să facă gunoi. Repet este o hotărâre care are prevederi neclare în aplicare. În același timp este o taxă multiplă, în unele cazuri. De exemplu dacă avem o familie în care fiecare membru fiecare soț să spunem are un PFA, ce se întâmplă acest caz? Plătești taxa de trei ori o dată ca și persoană fizică pe gospodărie, o dată pentru un PFA, altădată pentru celălalt PFA. Deci este o taxare multiplă de trei ori pentru același spațiu, aceleași persoane, același gunoi pe care îl produci.” a spus Daniel Blaga, președintele USR Dâmbovița.
În acest context, USR Dâmbovița spune că va oferi asistență juridică societăților comerciale care vor contesta taxa în instanță, în situația în care lucrurile nu se vor modifica.
„Soluția, din punctul nostru de Vedere, este ca taxa de salubritate să fie plătită pe cât produci, după cum vor să calculeze, pe volum sau pe cantitate. Iar dacă nu se poate asta, în condițiile în care nu sunt în stare să măsoare sau să cântărească, să fie pe un singur criteriu, de exemplu pe număr de angajați. Pentru societățile comerciale care consider că această taxă este discriminatorie sau nedreaptă, am să spun care ar fi pașii de urmat, pentru că ceastă hotărâre a ADI Deșeuri trebuie aprobată în fiecare consiliu local, UAT-urilor care fac parte din acest ADI. În primul rând, reprezentanții societăților comerciale trebuie să meargă la ședințele consiliilor locale la acre se discută această taxă de salubritate și acolo să-și spună părerea. Vor fi ignorați sau amenințați și hotărârea se va lua. Dar mai departe trebuie făcută o contestație prin care să se solicite revocarea acestei hotărâri la Consiliul local. Cel mai probabil va fi respinsă, după care se poate acționa în justiție. Acum pe partea de contestație și acțiune în justiție putem oferi consultanță și motivare juridică Știți unde este sediul USR Dâmbovița sau ne puteți adresa solicitări pe Daniel blaga.ro.” a mai spus liderul USR Dâmbovița.
Pentru mai multe informații urmăriți canalul de știri Gazeta Dâmboviței și pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaA0mwD9Bb5wjpzNBo1D