DÂMBOVIȚA: Ritm de melc la elaborarea amenajamentelor pastorale. Acestea devin obligatorii de anul viitor

  • În condițiile în care vor fi obligatorii din 2020, Direcția Agricolă Dâmbovița a înregistrat 44 de solicitări pentru elaborarea proiectelor de amanajamente pastorale. 29 au fost deja elaborate, iar 15 sunt în curs de elaborare

Amenajamentele pastorale vor fi obligatorii din anul 2020! În această situație doar jumătate dintre unitățile administrativ teritoriale ale județului Dâmbovița, 44 din cele 89, au demarat și chiar finalizat procedura de elaborare a acestor proiecte.  În vechea formă a legii, amenajamentele pastorale erau obligatorii chiar din 2019, dar în acest caz crescătorii de animale ar fi riscat  să piardă subvenția pentru pajiști pe care o încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă nu ar fi avut pe suprafața de pajiște închiriată, un amenajament pastoral.  Astfel, termenul limită pentru finalizarea amenajamentelor pastorale a fost amânat pentru a doua oară. Inițial termenul limită era pentru anul 2018, dar deoarece foarte puține proiecte de amenajamente pastorale au fost depuse s-a decis amânarea termenului pentru 2019. Cum nici în 2019 nu se anunță o situație mai bună s-a decis să se mai acorde un nou termen, 2020, cu scopul ca fermierii, respectiv crescătorii de animale să rămână cu subvenția de la APIA.

Un exemplu elocvent în acest sens este și județul Dâmbovița, unde unitățile administrativ teritoriale nu prea s-au înghesuit să finalizeze acest proces, de elaborare a amenajamentelor pastorale.  ,,Până la această dată s-au înregistrat 44 de solicitări pentru elaborarea proiectelor de amanajamente pastorale, aferente a 38.960 ha.  S-au elaborat 29 de proiecte aferente unei suprafețe de 26.004 ha, iar 15 proiecte sunt în curs de elaborare, pentru o suprafață de 12.955 ha. Știm că în 2019 acest program trebuie să se finalizeze. Problema este că unitățile administrativ teritoriale nu sunt la zi cu studiile pedologice. Nu depinde numai de noi. În acest program conlucrează Direcția Agricolă, UAT –ul respectiv și OSPA’’, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Elena Alecu. Rămâne de văzut dacă va exista și o a treia amânare a termenului pentru amenajamentele pastorale, în condițiile în care primăriile nu vor putea să se încadreze în timpul scurt care a mai rămas.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro