Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

DÂMBOVIȚA: Program gratuit de testare a hepatitelor. Cine se poate testa și unde

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale a fost lansat, astăzi, în județul Dâmbovița, cel de-al treilea județ în care se va derula Campania de testare prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect. Programul este implementat de către Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu  Asociația Română Anti-SIDA și este asigurat prin efortul medicilor de familie afiliați proiectului, din cele 12 județe vizate. Prin acest program regional de prevenție, screening și diagnostic se urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea accesului la servicii medicale de calitate, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural și persoanele din grupuri vulnerabile.

Categoriile vulnerabile definite prin proiect sunt: sărace (fără venituri/VMG), neasigurate, fără adăpost, persoanele din sau care au fost anterior in centre de plasament, care au părăsit sistemul de protecție a copilului, care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoanele care locuiesc în mediul rural, persoanele cu dizabilități inclusiv persoane invalide si cu nevoi complexe sau care au copii cu dizabilități, persoanele de etnie romă, cele fără documente de identitate, cele din familii monoparentale, persoanele care suferă de dependenta de alcool, droguri și alte substanțe toxice, victimele violenței domestice  sau ale traficului de ființe umane.

În Dâmbovița, 35 de medicii de familie s-au înscris în proiect. Aceștia au participat astăzi la  o instruire pe această temă. Persoanele care nu locuiesc în localitățile în care există cabinete medicale partenere ale proiectului, dar îndeplinesc criteriile proiectului, se pot testa în oricare cabinet din cele 35 participante la proiect.

Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale care s-a desfășurat vreodată în România, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Onoutate pe care acest program de testare o introduce în România este stocarea tuturor datelor într-o aplicație electronică dedicată, gestionată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului (SEES), iar analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Programul de screening este completat de decizia autorităților de a asigura accesul imediat al pacienților depistați la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării “România fără hepatite”.

Lansarea campaniei de testare în județul Dâmbovița a fost găzduită de Consiliului Județean Dâmbovița, autoritățile publice locale înțelegând importanța și unicitatea acestei acțiuni, oferind sprijinul lor în activitățile de sănătate publică destinate locuitorilor județului.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect în contextul în care România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență ale hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenție, screening și tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale. “Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Recunoscând importanța acestei probleme în România, Comisia Europeană a decis finanțarea unui amplu program de screening, identificare și acces la servicii medicale adecvate și de înaltă calitate pentru persoanele cu afecțiuni hepatice rezultate infectării cu virusurile hepatitice B și C, program adresat în special categoriilor vulnerabile si persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente.”

“Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a debutat cu pași uriași în vara anului 2021 prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și CLIVE(RO)2 SUD și LIVE(RO) 2 EST-  susținute din fonduri europene, ce vor acoperi până la finalul anului 2023 două treimi din suprafața României, aducând la lumină pacienții necunoscuți cu infecții virale hepatitice și integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic-tratament-vindecare. Consider că anul 2022 reprezintă un an decisiv, în care România își poate dovedi performanța și poate intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS, de eliminare a hepatiteilor virale ca amenințare pentru sănătatea publică până în 2030.”

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Corneliu Ștefan a apreciat la rândul său importanța acestei campanii de testare ca parte a prevenției cancerului de ficat, precizând faptul că:  “Hepatitele, în special B și C, provoacă 80% din totalul deceselor cauzate de cancerul de ficat. Tocmai de aceea, diagnosticarea timpurie a oricărei infecții de acest tip înseamnă o șansă la viață.  Salut programul de screening populațional derulat în cadrul acestui proiect, precum și implicarea medicilor de familie din județul nostru, mai ales că, astfel, putem preveni efectele unei reale probleme de sănătate publică. Mulți dintre concetățenii noștri nu știu că sunt purtători ai acestor infecții.”

Importanța depistării precoce a fost evidențiată si de doamna dr. Liliana Drugău, medic de familie, coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD. “Am intrat în acest proiect din convingerea că voi face un lucru bun pentru comunitatea în care muncesc. Depistarea precoce  a infecției virale hepatitice salvează vieți, îmbunătățește calitatea vieții și evită stigmatul pe care uneori societatea îl pune celor infectați. Noi, medicii de familie conștientizăm cel mai bine că prevenția e cheia stării de sănătate! Colegii mei din județul Dâmbovița care au optat să se implice în acest proiect de screening, sunt devotați profesiei și conștientizează importanța acestui proiect pentru binele comunității și pentru starea sănătății  pacienților. În același timp, proiectul ne oferă oportunitatea de a colabora cu specialiștii în gastroenterologie și hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, unde funcționează unul dintre cele mai prestigioase Centre de Gastroenterologie din țară.”

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media