ortooxacell kiss2022.gif Flax

DÂMBOVIȚA: O locuință protejată, pusă la dispoziția victimelor violenței domestice de către DGASPC

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița derulează, în calitatate de partener, proiectul ”VENUS-Împreună pentru o viață în siguranță!”, ID MySMIS 128038, privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Proiectul este inițiat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și este cofinanțat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice la nivel naţional prin crearea şi dezvoltarea unei reţele inovative integrate de locuinţe protejate, grupuri de suport şi consiliere vocaţională în scopul implementării unui program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice şi derularea unor campanii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Proiectul are o durata de implementare de 48 de luni, începând cu 04.03.2019, iar valoarea cheltuielilor eligibile angajate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița este de 1.137.174,76 lei, din care contribuția proprie este de 2%, în valoare de 22,743.50 lei.

În cadrul proiectului, în județul Dâmbovița a fost creată o “Locuință protejată“, precum și servicii integrate complementare de Grupuri de suport și Cabinet de consiliere vocațională pentru victimele violenței domestice.

Astfel, au fost identificate spațiile în care funcționează serviciile înființate prin proiect, s-au derulat procedurile de achiziții privind amenajarea și dotarea acestora, precum și lucrările de amenajare și dotare, conform standardelor de calitate. De asemenea, au fost selectați asistentul social, psihologul și consilierul vocațional și s-au întocmit toate documentațiile în vederea înființării și funcționării serviciilor conform legislației.

Începând cu data de 04 martie 2020 „Locuința protejată”, Grupul de suport și Cabinetul de consiliere vocațională au devenit operaționale, iar identificarea și selecția persoanelor victime ale violenței domestice adulte care pot beneficia de serviciile create prin proiect se realizează periodic, pe toată perioada de implementare a proiectului, conform metodologiei de selecție a grupului țintă.

Scopul serviciului social “Locuință protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenței de specialitate pentru victimele violenței în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală.

Pentru persoanele victime ale violenței domestice pentru care nu este necesară cazarea într-o locuință protejată (fiind identificate alte soluții locative), sunt oferite servicii specializate în cadrul Grupului de suport și Cabinetului de consiliere vocațională, în vederea depășirii situației de risc și vulnerabilitate.

Până în prezent, după aproape 1 an de funcționare a serviciilor, 5 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Locuinței protejate, 14 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Grupului suport și 13 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Cabinetului de consiliere vocațională. De asemenea, au fost selectați în grupul țintă 6 specialiști din cadrul autorităților publice locale/instituții cu atribuții în domeniu, care vor fi informați și conștientizați în legătură cu activitățile proiectului și cu măsurile de sprijin și noile prevederi legislative în domeniul violenței domestice

Victimele violenței domestice trebuie doar să solicite sprijinul și vor fi îndrumate și susținute pentru constituirea dosarului de înscriere în grupul țintă, în vederea admiterii în cadrul serviciilor sociale. Menționăm că anunțul și documentele pentru înscrierea în grupul țintă al proiectului se regăsesc pe site-ul www.dgaspcdb.ro (secțiunea anunțuri proiecte),  la sediul instituției și au fost transmise și către compartimentele de asistență socială din cadrul autorităților publice locale din județ.

 

 

                                                                  Director general,

Ionela Sandu

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media