DÂMBOVIȚA: Deficit de medici de familie! Tinerii nu vor să intre în sistem

Distribuie:

Judeţul Dâmbovița se confruntă cu un deficit de medici de familie, iar vârsta medie a celor care sunt în momentul de faţă în activitate este de circa 56,5 ani în mediul rural şi 57,5 ani în mediul urban, găsirea unui înlocuitor, pe o perioadă mai mare de timp, este o misiune extrem de dificilă.

De aceea concediile sunt o raritate în branșă:  “Plecarea noastră în concediu de odihnă este un lucru greu de realizat. În primul rând este greu să găseşti  înlocuitor. Sigur dacă pleci două zile, plus zilele de weekend, aşa  mai merge, dar să plecăm 2-3 săptămâni este aproape imposibil. Gândiţi-vă că fiecare dintre noi lucrează dimineaţa sau după amiaza, după cum avem programul… Pe celălalt, care pleacă în concediu, trebuie să-l înlocuieşti în program exact  invers, ceea ce este foarte obositor. Pe de altă parte s-a venit cu o idee, care nu este deloc uşor de făcut, ca în cazul în care pleci, să-ţi laşi medic înlocuitor. Numai că, în această perioadă, medicul care vine trebuie să lucreze cu token-ul lui (stick-ul pe care facem transmiterea online).  Deci în momentul în care îţi vine un coleg, dacă te înlocuieşte în felul acesta, trebuie să introducă token-ul lui în calculatorul medicului care pleacă, respectiv în lista de pacienţi.  Trecerea nu este absolut deloc uşoară, iar retrecerea înapoi este şi mai dificilă. Este mai uşor pentru 2-3 zile, plus zilele de weckend, dar cu condiţia să fie rezolvaţi bolnavii cronici, astfel încât acuţii să fie mai puţini. Deci efectuarea unui concediu de 2-3 săptămâni este un lucru aproape imposibil de realizat în cazul nostru, al medicilor de familie”, ne-a  declarat  dr. Ileana Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Dâmboviţa (foto).

Medicii tineri nu prea se arată la orizont 

Pe de altă parte nici medicii tineri, care să vină în sistem, nu prea se arată la orizont! Cauza acestei stări de fapt  pare să fie lipsa atractivităţii din punct de vedere financiar a acestui domeniu de activitate! Deci medicina primară a judeţului Dâmboviţa este asigurată de medici care se apropie vertiginos de vârsta de pensionare, care, pe deasupra,  mai sunt şi foarte surmenaţi pentru că nu-şi pot efectua concediile de odihnă.  “De noi colegi tineri care să vină în sistem, nu avem semnale. De la Casa de Sănătate am aflat că ar fi o familie din Republica Moldova, dar nu sunt tineri, care au îndrăgit judeţul nostru, zona de munte, şi ar vrea să vină numai că acolo, pe unde le-ar place dumnealor, nu sunt locuri. Deci medici tineri care să intre în sistem, nu în judeţul nostru, nu sunt, iar dacă sunt sunt atât de puţini că aproape îi numeri pe degete”, a completat reprezentanta medicilor de familie din judeţul Dâmboviţa, dr. Ileana Dumitrescu. Potrivit  acesteia, la nivelul anului 2017, aproximativ 230 de medici de familie se aflau în contract cu CJAS Dâmboviţa

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro